Mainos

SDP haluaa alentaa kuntien sosiaaliturvamaksuja

SDP:n eduskuntaryhmä on valmis alentamaan kuntien muita työnantajia korkeampia sosiaaliturvamaksuja. Tarkoituksena on tukea kuntien työllistämisedellytyksiä. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan asia tulee esille huomenna alkavassa hallituksen budjettiriihessä.

Kuntien sosiaaliturvamaksuja nostettiin aikoinaan työttömyyseläkkeen ikärajan alennuksen rahoittamiseksi. Nyt tuo peruste on poistunut, kun ikärajaa on jälleen nostettu.

Tänään kokouksensa Nokialla päättänyt SDP:n ryhmä ei ottanut kantaa kiisteltyyn lääniuudistukseen. Asiasta käytiin kuitenkin keskustelua hallintoministeri Jouni Backmanin alustuksen pohjalta. Ryhmänjohtaja Pertti Paasio olisi valmis lykkäämään laajaa lainsäädäntötyötä vaativan hankkeen tuomisen eduskuntaan kevätkaudelle, jotta se voitaisiin käsitellä vapaana budjettipaineista.

Hallitus kaavailee läänien määrän supistamisesta viiteen budjettilakia, johon ympättäisiin läänien karsimista suositumpi elinkeinokeskusten perustaminen. Tällä tavoin myös SDP:lle hankala kysymys olisi helpompi viedä eduskuntakäsittelyn läpi.

Ryhmän keskustelussa todettiin, että lääniuudistuksella säästettäisiin 65 miljoonaa markkaa. Paasion mukaan se on suunnilleen sama kuin puoli penniä Tampereen kokoisen kaupungin talousarviossa. Paasio harrastaisi "realistista liberaalisuutta", jos eteen tulisi päätös siitä, saavatko SDP:n kansanedustajat vapaat kädet lääneistä päätettäessä.

Lisäleikkauksia ei tarvita

Kannanotossaan SDP:n ryhmä haluaa ensi vuoden budjetin tukevan julkisen talouden tervehdyttämistä. Lisäleikkauksia ei ryhmän mielestä tarvita. SDP:n kansanedustajat korostavat, ettei kansalaisten luottamusta tulevaisuuteen saa horjuttaa jatkuvilla leikkauskaavailuilla eikä katteettomilla puheilla suurituloisia suosivista veronalennuksista. Julkisen talouden tilan parantuessa verotuksen painopistettä on siirrettävä työn verottamisesta varallisuuden ja ympäristöhaittojen verottamiseen.

Verojen alentamisvara pitää SDP:n ryhmän mielestä käyttää pieni- ja keskituloisten sekä eläkeläisten verojen keventämiseen. Kuntien veroäyrin hinnan alentamisesta ei kannanotossa ole mainintaa, vaikka tätä koskevaa vaatimusta on pyöritelty viime päivien keskustelussa. Se oli vielä mukana kokoukselle tuodussa päätösluonnoksessa, mutta tippui pois tekstin lopullisessa käsittelyssä.

SDP:n ryhmä tyytyi toteamaan, että kuntien tulisi käyttää lisääntyvä taloudellinen liikkumavara ensisijaisesti työllisyyden parantamiseen, työllistäviin investointeihin ja palveluverkoston kehittämiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.