Mainos

SDP ei tue Kreikan lainapakettia

SDP:n eduskuntaryhmä ei anna tukeaan Kreikan 1,6 miljardin euron lainalle. SDP perustelee kantaansa sillä, että hallituksen esitys lisäbudjetiksi ei sisällä heidän vaatimiaan ehtoja pankkien vastuusta ja rahoitusjärjestelmän uusimisesta.

- Ei voi olla tulevaisuutta, että voitot ovat yksityisiä ja riskit tulevat veronmaksajien ja kansalaisten maksettavaksi. Sen takia olisimme halunneet kytkeä tähän rahoitusmarkkinaveron, jolla tulevaisuudessa olisi kerätty puskuri, sanoo eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Gustafsson.

Eduskunta äänestää Kreikan lainasta huomenna, ja SDP:n edustajat painavat punaista. SDP:n lisäksi myös vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset vastustavat lainan antamista. Hallituspuolueet saavat enemmistöllään lainalisäbudjetin kuitenkin hyväksytyksi.

SDP otti kantaa myös viikonloppuna sovittuun EU:n vakautusrahastoon. SDP katsoo, ettei eduskunnan tule antaa hallitukselle avointa valtakirjaa yli 8 miljardin euron takauksiin ja suuriin lainajärjestelyihin. Takuut tulee myöntää tapauskohtaisesti ja niihin tarvitaan eduskunnan hyväksyntä.

- Minun on vaikea nähdä, että eduskunta voisi antaa ikään kuin kahdeksan miljardin euron avointa shekkiä hallitukselle, puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi.

Saksasta mallia

Ryhmäpuheenjohtaja Eero Heinäluoma torjui arviot siitä, että hallitusvastuussa SDP olisi toiminut samoin kuin hallitus nyt. Heinäluoman mukaan puolueen linja siitä, että pankit pitää saada kantamaan vastuunsa olisi sama hallituksessakin.

- Jos se oli Saksan kokoomukselle mahdollista, miksei Suomen?

Heinäluoman mielestä viime aikoina on tultu veronmaksajien kukkarolle jo kolmesti: ensin finanssikriisin yhteydessä, sitten Kreikan tuessa ja nyt vielä isommassa euromaiden vakautusoperaatiossa.

Lue myös Timo Haapalan blogi aiheesta täältä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.