Mainos

SDP ei ota kantaa kummankaan ehdokkaan puolesta

Kolmenkymmenen vuoden ajan presidenttipuolueena paistatellut SDP ajaa vaalien toiselle kierrokselle nyt lyhdyt pimeinä. Sosiaalidemokraattien puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä kuulivat torstaina kumpaakin ehdokasta, mutta molemmat saivat rukkaset kosiomatkansa päätteeksi.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi suljetuin ovin käydyn keskustelun jälkeen, että demaripäättäjien porukka päätti yksimielisesti olla ottamatta kantaa kummankaan puolesta.

– Annamme vapauden jokaiselle SDP:n jäsenelle ja kannattajalle itse päättää, kumpaa henkilöä he haluavat Suomen tasavallan presidentiksi äänestää, mutta toivomme, että jokainen käy äänestämässä, valtiovarainministeri Urpilainen sanoi.

Hän ei aio paljastaa omaa kantaansa.

Kokouksessa ruodittiin myös vaalitulosta, joka oli SDP:n historian heikoin. Urpilaisen mukaan yhteinen näkemys oli, että kampanja lähti liikkeelle liian myöhään.

Haavisto hiveli demarien tuntoja

Molemmat ehdokkaat viettivät demariseurassa peräjälkeen vajaat puoli tuntia. Ensin ääneen päästetty Pekka Haavisto (vihr.) hiveli demaripäättäjiä kiittelemällä muun muassa SDP:n presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen oikeudenmukaisuutta.

– On myös aika mukava olla täällä vanhana Demarin kesätoimittajana, Haavisto nostatti tunnelmaa.

Haavisto lupasi presidenttinä jatkaa demaritaustaisten presidenttien Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen ihmisoikeustyötä eli viedä viestiä maailmalle suomalaisten käsityksistä.

– Siellähän odotetaan, että Suomi pitää arvoistaan kiinni. Meitähän pidetään pöljinä, jos emme näistä asioista puhu, Haavisto sanoi.

Niinistö vakuutti presidenttinä tukevansa hallituksen politiikkaa muun muassa asiantuntemuksellaan vakavassa taloustilanteessa. Niinistön mielestä esimerkiksi verotuksessa vain palkkatulon verottamista on pidettävä "viimeisenä suojeluobjektina" eli muuta verotusta voisi kiristää.

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto (sd.) kysyi Niinistöltä kantaa rahoitusmarkkinaveron toteuttamiseen euroalueella.

– Minä vähän pahaa pelkään, että kaikki ilmiöt säädellään kyllä jälkikäteen, mutta sitten ne keksivät jotain uutta, Niinistö perusteli epäilyksiään.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.