Mainos

SDP ei mainitsisi ydinvoimaa hallitusohjelmassa - katso myös muiden puolueiden kannat

SDP:ssä ei nähdä tarvetta mainita ydinvoimaa seuraavassa hallitusohjelmassa, vaikka voimayhtiö Fortum sellaista toivookin.

SDP:n energia- ja ilmastopoliittisen työryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Miapetra Kumpula sanoo, että Japanin järkyttävistä tapahtumista pitää ottaa kaikki oppi.

Kaikki riskit on Kumpulan mielestä pystyttävä käsittelemään mahdollisen uuden lupahakemuksen yhteydessä ilman, että luvan myöntämiseen sitoudutaan etukäteen hallitusohjelmassa.

Ilman omaa lupaa jäänyt Fortum on toivonut hallitusohjelmaan mainintaa kahdeksannesta reaktorista. Myös eduskunnalta vihreää valoa kesällä saaneiden Fennovoiman ja TVO:n laitosten rakentamisluvat ovat tulevan hallituksen näpeissä.

Vasemmisto ja vihreät luopuisivat

Ydinvoimasta saa Japanin tapahtumien varjolla myös vaalikysymyksen. Ohjelmissaan selkeästi ydinvoimaa vastaan eduskuntapuolueista ovat vasemmistoliitto ja vihreät. Vasemmistoliiton tavoiteohjelmassa vaaditaan, että ydinvoiman käytöstä luovutaan asteittain, eikä uusille ydinvoimaloille tule antaa lupia.

Vihreät muotoilee saman asian, että riskialttiin ydinvoiman lisärakentamista ei tarvita lainkaan, koska päästöjen vähentämiseen on parempia ratkaisuja.

Molemmilla on ydinvoiman vastustamisessa omat mustat pisteensä. Vasemmistoliiton ay-siivestä kaksi kansanedustajaa tuki heinäkuun alussa voimalapäätöksiä. Vihreät olivat mukana ne eduskunnalle esitelleessä hallituksessa, vaikka olivat toki pontevasti päätöksiä vastaan.

Myös perussuomalaiset olivat yhtenä miehenä uusia ydinvoimaloita vastaan, mutta vaaliohjelmassaan puolue on jo antautunut. Ohjelman mukaan ydinvoiman rinnalla kehitetään uusiutuvia energialähteitä hyödyntävää energiatuotantoa etenkin lämmöntuotannossa.

Ydinvoimalla ei retostella

Vahvimmin ydinvoiman kannalla olleet suuret puolueet puolueet eivät ainakaan vaaliohjelmissaan juuri retostele asialla. Kokoomus puhuu vaaliohjelmassaan vain hiilineutraalista yhteiskunnasta. Kokoomuksen nettisivulla hakusana ydinvoima tuottaa sentään muun muassa vuoden takaisen puheenjohtaja Jyrki Kataisen kirjoituksen, jossa puolustetaan uuden voimalaluvan antamista Fortumille.

Keskustan vaaliohjelmassa puhutaan lämpimästi kotimaisesta energiasta ja sama litania löytyy puolueen nettisivujen A-Ö-vastaukset kohdasta ydinvoima. Tekstin loppuun on sitten upotettu kanta, jonka mukaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi tarvitaan myös "harkitussa laajuudessa" ydinvoiman hyödyntämistä.

SDP korostaa vaaliohjelmassaan, että kotimaisen energian ja ydinvoiman ansiosta sähköstä tuotetaan nykyisin noin 60 prosenttia ilman kasvihuonepäästöjä. Samalla muistutetaan, että kohtuuhintaisen sähkön riittävä saatavuus on perusedellytys Suomen teollisuudelle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.