Mainos

Scrapie-tautia löydetty suomalaiselta tilalta

Vuohiin ja lampaisiin tarttuvaa, aivoja rappeuttavaa scrapie-tautia on ensimmäisen kerran tavattu Suomessa. Taudin alkuperästä ei vielä ole tietoa.

Lampaisiin ja vuohiin tarttuvaa scrapie-tautia on löydetty Suomesta.

Suomessa on ensimmäisen kerran todettu lampailla ja vuohilla esiintyvää scrapie-tautia. Sairastunut eläin oli länsisuomalaisen tilan viisivuotias vuohi. Tilan kaikki lampaat ja vuohet on lopetettu tartunnan leviämisen estämiseksi.

-Eläinten ruhot on toimitettu Honkajoelle suuririskisen eläinjätteen käsittelylaitokselle, ja niistä otetut näytteet tutkitaan Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitokselle Helsingissä. Selvityksiä taudin alkuperästä ja mahdollisesta levinneisyydestä muille tiloille jatketaan, sanoo osastopäällikkö Matti Aho maa- ja metsätalousministeriöstä.

Scrapie on vanha eläintauti, jota tiedetään esiintyneen eri puolilla maailmaa ainakin 200 vuoden ajan. Sitä esiintyy miltei kaikissa EU-maissa. Scrapie kuuluu TSE-tauteihin eli siirrostettaviin sienimäisiin aivorappeumasairauksiin. Näistä tunnetuin on naudalla esiintyvä BSE eli hullun lehmän tauti. Scrapien ei ole koskaan todettu aiheuttaneen ihmisen sairastumista, vaikka lampaan aivoja käytetään eräissä kulttuureissa yleisesti ihmisravintona. Taudin yhteyttä BSE:n esiintymiseen ei ole pystytty toistaiseksi selvittämään.

Sairastunut vuohi oli Suomessa syntynyt. Länsisuomalainen tila kuuluu Suomen kansalliseen scrapie-valvontaohjelmaan. Se on pakollinen kaikille yli 40 uuhen tai kutun tiloille. Suomessa on syyskuun loppuun mennessä tutkittu yli 1700 näytettä.

Scrapie tarttuu ensisijaisesti emältä jälkeläisille sekä ympäristön tai rehun välityksellä muihin eläimiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.