Mainos

SCO julkisti kiistellyn Linux-lisenssimaksun

Jos Linuxin käyttäjät eivät suostu maksamaan lisenssimaksua, uhkaa amerikkalainen ohjelmistoyhtiö SCO haastaa ne oikeuteen.

Amerikkalainen ohjelmistoyhtiö SCO on julkistanut kiistellyn lisenssimaksun, jota se yrittää periä Linux-käyttöjärjestelmää käyttäviltä yhtiöiltä. Lisenssimaksun suuruus on 699 dollaria eli 617 euroa, ja se koskee kertaluonteisesti jokaista Linuxia käyttävää tietokonetta. Elleivät Linuxin käyttäjät suostu maksamaan, hinta kaksinkertaistuu lokakuun puolivälissä, ja SCO uhkaa haastaa ne oikeuteen.

SCO:n mukaan Linux sisältää osia yhtiön omistamasta Unix-käyttöjärjestelmän lähdekoodista. Sen vuoksi Linuxin käyttäjät rikkovat SCO:n tekijänoikeuksia. Kiista nousi esiin maaliskuussa, jolloin SCO nosti miljardin dollarin kanteen IBM:ää ja johtavaa Linux-jakelijaa Red Hatia vastaan.

"Perusteeton kanne"

IBM:n ja Red Hatin mielestä kanne on perusteeton. Hat nosti aiemmin tällä viikolla oikeudessa vastakanteen vaatimalla, että oikeus kieltää levittämästä sen liiketoimia haittaavia väitteitä.

Linux on kansainvälisen hakkeriyhteisön kehittämä käyttöjärjestelmä, joka on saatavilla ilmaiseksi. Sen pääkehittäjä on suomalainen Linus Torvalds.

Linux on vallannut alaa erityisesti yritysten palvelinten käyttöjärjestelmänä. Unixin piti alkujaan olla vastaavanlainen vapaa käyttöjärjestelmä, mutta SCO ja muut ohjelmistoyritykset onnistuivat 1980-luvulla lisensioimaan useita eri Unix-versioita yksioikeudekseen, mikä haittasi Unixin leviämistä.

SCO:n osakekurssi on noussut nelinkertaiseksi kiistan aikana.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.