Schwarzennegger ahtaalle Williamsin teloituksen vuoksi

Lukuisista vetoomuksista huolimatta Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger kieltäytyi armahtamasta väkivallan vastustajaksi kääntynyttä vankia. Teloitus on herättänyt laajaa vastustusta - myös itävaltalaiset ovat osoittaneet tyrmistyksensä.

Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger on joutunut kansainvälisen syyteryöpyn kohteeksi entisen jengijohtajan Stanley Tookie Williamsin teloituksesta. Vankilassa äänekkääksi väkivallan vastustajaksi kääntynyt Williams teloitettiin myrkkyruiskeella tänään aamupäivällä.

Williams tuomittiin syylliseksi neljään Kaliforniassa vuonna 1981 tehtyyn murhaan. Tuomion mukaan hän ampui kuoliaaksi lattialla maanneen puodinpitäjän varkauden yhteydessä ja myöhemmin motellia Kaliforniassa pitäneen taiwanilaisen pariskunnan sekä heidän tyttärensä.

Lukuisista vetoomuksista huolimatta Schwarzenegger kieltäytyi armahtamasta häntä.

- Stanley Williams väittää olevansa syytön ja katsoo, ettei hänen tarvitse pyytää anteeksi tai muutenkaan katua neljää murhaa, Schwarzenegger vastasi kirjallisessa lausunnossaan, ja jatkoi:

- Näin myöskään armahdusta näistä järjettömistä ja raaoista murhista ei voi olla.

"Pelkkää politikointia"

Useat kansalaisoikeusaktivistit ja oikeusoppineet ovat eri mieltä. Kalifornialainen asianajaja Jon Minsloff tyrmäsi Schwarzeneggerin päätöksen pelkäksi politikoinniksi.

Stanley "Tookie" Williams

Vankilassa Williams kirjoitti toimittaja Barbara Becnelin kanssa jengiväkivaltaa vastustavia kirjoja. Hänen tarinansa pohjalta tehtiin Hollywoodissa elokuvakin, jonka pääosassa on Jamie Foxx.

Williams on kertonut tavanneensa myös Schwarzeneggerin 1970-luvulla losangelesilaisella punttisalilla. Tuohon aikaan molemmat olivat vielä innokkaita kehonrakentajia.

Schwarzeneggeristä tuli kehonrakennuksen maailmanmestari, Hollywoodin filmitähti ja Kalifornian kuvernööri. Williams ajautui rikolliseksi.

Itävaltalaisetkin tyrmistyneitä

Mielenosoittajat San Quentinin vankilan edessä yrittivät loppuun saakka estää teloituksen. Heidän joukossaan oli tunnettu kansalaisoikeusaktivisti ja pastori Jesse Jackson, joka toimi myös viestinviejänä sellissään lopullista tuomiota odottaneelle Williamsille.

- Hän päätti pysyä vahvana loppuun saakka, Jackson kuvaili Williamsin viimeisiä hetkiä.

Teloitus on aiheuttanut tunteenpurkauksia myös Schwarzeneggerin synnyinkaupungissa Itävallassa. Grazin kaupunginjohtaja oli vedonnut kuvernööriin, jotta hän antaisi Williamsin jatkaa jengityötään vankilasta käsin.

Grazin vihreät vaativat nyt Schwarzeneggerin kunniakansalaisuuden poistamista ja kaupungin Arnold Schwarzenegger -jalkapallostadionin nimeämistä uudelleen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-APA)

Lue myös:

    Uusimmat