Schüssel jätti pienten EU-maiden vastalauseen

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schssel on tänään välittänyt pienten jäsenmaiden vastalauseen EU:n puheenjohtajamaan Belgian pääministeri Guy Verhofstadtille. Paheksunta koski kokousta, jonka suuret EU-maat pitivät Lontoossa kutsumatta kaikkia jäsenmaita mukaan.

Schüssel vahvisti, että asian esille nostaminen oli hänen ja pääministeri Paavo Lipposen (sd.) yhteinen ajatus. Schüssel ja Lipponen keskustelivat aiheesta puhelimitse jo sunnuntaina, kun suuret maat kokoontuivat Britannian pääministerin Tony Blairin kutsusta.

Schüsselin mukaan asiasta käytiin perinpohjainen keskustelu Verhofstadtin kanssa ja se nousi tapaamisen pääaiheeksi. -Kahdeksan maata korostavat EU:n olevan kokonaisuus ja siksi kaikkien jokaisen pitäisi saada olla läsnä. Katsomme, että kaikkien 15 maan on voitava keskustella tämän kaltaisista kysymyksistä, Schüssel sanoi toimittajille.

Schüsselin mukaan tärkeitä keskusteluja pitäisi käydä EU:n instituutioissa eikä hakea yksilöllisiä malleja. Hän painotti, että Lontoossa ei käsitelty pelkästään sotilaallisia toimia, vaan myös humanitaarista apua Afganistaniin, sekä Lähi-idän tilannetta.

Ristiriitaista tietoa

Tiedot Verhofstadtin ja Schüsselin tapaamisesta olivat ristiriitaisia. Verhofstadtin tiedottajan mukaan asiasta puhuttiin vain lyhyesti. Verhofstadt oli korostanut, että oikea osoite protestille on Lontoon kokouksen järjestäjä eli Tony Blair.

Itävaltalaislähteiden mukaan Schüssel oli kovissa julkisuuden paineissa. Siksi hän puhui päivän mittaan ristiriitaisesti. Vielä aamulla Schüssel vähätteli protestia todeten, että kyseessä ei ole varsinainen vastalause. Iltapäivällä ääni oli jyrkempi kansainvälisen median edessä.

Schüssel tapasi tapasi Brysselissä myös komission puheenjohtajan Romano Prodin, joka antoi taustatukea. -Meille ei ole olemassa suuria ja pieniä jäsenmaita, vaan maita yhtäläisin lähtökohdin, Prodi sanoi.

Blair kutsui Lontooseen alun perin vain Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja pääministeri Lionel Jospinin sekä Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin. Sitten mukaan pääsyä pyysivät Italia ja Espanja. Myöhemmin joukkoon liittyivät vaatimuksestaan myös Hollanti ja Belgia.

Lipponen sanoi aiemmin tällä viikolla, että suurten ja pienten maiden vastakkainasettelua ei pitäisi tällaisilla kokouksilla kehittää. Lipponen piti epäterveenä erityisesti sitä, että koolla olivat viisi suurta jäsenmaata ja pari pienempää eli Belgia ja Hollanti.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 08.11.2001)

Lue myös:

    Uusimmat