Mainos

Schüssel ehdottaa kattavaa EU-kansanäänestystä

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel ehdottaa Euroopan-laajuista kansanäänestystä unionin perustuslaillisesta sopimuksesta.

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel kritisoi Britannian pääministerin Tony Blairin ilmoitusta järjestää maassa kansanäänestys Euroopan unionin perustuslaillisesta sopimuksesta. Eilen saksalaisessa televisio-ohjelmassa puhunut Schüssel ehdotti sen sijaan yhdessä järjestettävää koko Euroopan laajuista kansanäänestystä.

- Ratkaisu voi itse asiassa olla se, että kansallisten parlamenttien hyväksyttyä sopimusluonnos, me yhtenä päivänä järjestämme kaikkialla Euroopassa äänestyksen, jossa kansa saa sanoa mielipiteensä perustuslaista.

- Silloin kukaan ei voisi sanoa, että päätös tehtiin ilman kansaa, Schüssel jatkoi.

Kriitikot ovat syyttäneet Tony Blairin taivuttua kotimaan painostukseen järjestää äänestys siksi, että hän saisi poliittisesta arkaluontoisen kysymyksen poistettua puheenaiheista Britannian vuoden 2005 vaalien yli.

Britannian päätöksen jälkeen Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on pyrkinyt purkamaan paineita järjestää maassa kansanäänestys. Tanska ja Irlanti ovat jo päättäneet kansanäänestyksen pitämisestä. Alankomaiden, Puolan ja Espanjan odotetaan myös päätyvän äänestyksen kannalle.

Jos joku EU:n jäsenvaltioista ei ratifioi perustuslakia, sopimuksesta järjestetään joko uusi neuvottelukierros tai äänestys.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.