Mainos

Schröderin sosiaalidemokraateille jälleen murskatappio

Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin sosiaalidemokraatit (SPD) kärsivät murskatappion Saksin osavaltiossa eilen järjestetyissä vaaleissa. SPD:n tulos oli huonoin osavaltiovaaleissa kautta aikojen. Sosiaalidemokraatit saivat vain 10,7 prosenttia äänistä. Kannatuksen pudotus edellisvaaleihin verrattuna oli lähes kuusi prosenttiyksikköä.

Osavaltion pääministerin Kurt Biedenkopfin johtamat kristillisdemokraatit (CDU) säilyttivät ehdottoman enemmistönsä, saaden 56,9 prosenttia äänistä. Myös CDU:n tulos putosi edellisvaaleista, tosin vain 1,2 prosenttiyksikköä. Puolue on johtanut osavaltiota Saksojen vuoden 1990 yhdistymisestä saakka.

Liittokansleri Schröder vakuutti tänään, että hallitus pitää kiinni runsaan 90 miljardin Suomen markan säästöpaketistaan. -Olemme vakuuttuneet siitä, että ohjelmamme on oikea ja välttämätön talouselämälle, Schröder sanoi. Schröderin SPD tipahti osavaltiovaaleissa kolmannelle sijalle, kun entisistä kommunisteista koostuva PDS-puolue kiri sosiaalidemokraattien ohi saaden 22 prosenttia äänistä.

Kaikki muut puolueet, muun muassa Schröderin hallituksessa istuvat vihreät, jäivät alle viiden prosentin äänikynnyksen. Vihreät saivat Saksissa vain 2,6 prosenttia äänistä. Vapaat demokraatit (FDP) jäi vieläkin heikompaan tulokseen saaden 1,1 prosenttia äänistä. Selkeästi äänikynnyksen alle jäivät myös äärioikeistolaiset tasavaltalaispuolue ja NPD, jotka saivat alle kaksi prosenttia äänistä. Kolmas saman linjan puolue, DVU, ei ollut mukana Saksin vaaleissa.

Kyseessä oli jo viides tappio Schröderille osavaltiovaaleissa tänä vuonna, kun äänestäjät ovat osoittaneet mieltään hallituksen säästölinjaa ja kovaa työttömyyttä vastaan. Tappiot ovat jo aiemmin johtaneet siihen, ettei hallituskoalitiolla enää ole Saksan parlamentin ylähuoneessa, liittoneuvostossa, tarvittavaa enemmistöä säästöpaketin läpiviemiseksi, vaan Schröder tarvitsee tähän opposition tukea.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.