Mainos

Schröder: Venäjä luotettava kumppani

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder kannustaa Eurooppaa rakentamaan vahvan kumppanuussuhteen Venäjän kanssa. Helsingissä vieraileva Schröder vakuuttaa, että Venäjä on luotettava energiakumppani.

Gerhard Schröder

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder toimii nykyään saksalais-venäläisen kaasuputken kauppamiehenä. Hän on Nord Stream -yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja. Saksalais-suomalaisen kauppakamarin tiedotustilaisuudessa Schröder muistutti jälleen, että Venäjän ja EU:n välillä on riippuvuussuhde. Europpa tarvitsee kaasua ja Venäjä valuuttaa.

- Kaksikymmentäviisi prosenttia Venäjän valtion tuloista tulee energiasta ja tällaisesta osuudesta mikään maa ei voi, eikä halua luopua, Schröder sanoo.

Hän vakuuttaa myös, että Venäjään voi kaasun tomittajana luottaa. Esimerkiksi Ukrainan kaasuhanan taannoista sulkemista hän pitää puhtaasti hintakriisinä.

- Kyseessä oli klassinen hintakriisi. Ei voi olettaa, että Gazprom tukisi suvereenia valtiota. Miksi niin pitäisi tehdä.

Schröder kehottaa myös miettiimään vaihtoehtoisten kaasuntoimittajien Nigerian, Libyan, Algerian tai Iranin poliittista epävakaisuutta. Hän ei pidä Irania turvallisena kaasuntoimittajana, toisin kuin monet muut tahot. Schröder muistuttaa, että myös Iranin poliittista vakautta pitäisi kysyä, kun sitä verrataan Venäjään.

Itämeren alittavan kaasuputken kaavailtua reittiä on arvosteltu varsinkin Suomessa. Nyt Nord Stream selvittää voisiko putken vetää Suomen sijasta Viron talousvesialueella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.