Mainos

Schröder vahva ehdokas kansleriksi

Sosiaalidemokraattisen puolueen SPD:n ehdokas Gerhard Schröder voittaa Ala-Saksin osavaltiovaalit ja jatkaa Ala-Saksin pääministerinä, ilmeni ovensuukyselyjen tuloksista sunnuntai-iltana vaalipaikkojen sulkeuduttua.

Kyselyjen mukaan Schröderin puolue sai vaaleissa jopa 48 prosenttia äänistä. Mikäli tulos varmistuu, SPD:n vaalivoitto olisi suurin sitten toisen maailmansodan.

Liittokansleri Helmut Kohlin kristillisdemokraattinen puolue CDU sai kyselyjen mukaan äänistä hieman yli 37 prosenttia eli puolueen kannatus olisi hieman noussut edellisvaaleista. Vihreiden kannatus puolestaan putosi puolisen prosenttiyksikköä ja on kyselyjen mukaan nyt alle seitsemän prosenttia. Vapaiden demokraattien kannatus nousi hieman 4,4 prosentista ja puolue voi ylittää vaadittavan viiden prosentin rajan saaden edustajansa osavaltion parlamenttiin.

Äärioikeistolla ei Ala-Saksissa ollut kyselyjen mukaan kannatusta. Illansuussa äänioikeuttaan oli käyttänyt 64 prosenttia 5,9 miljoonasta äänioikeutetusta, kertoivat viranomaiset. Vuoden 1994 vaaleissa äänestysprosentti oli 61.

Schröder haastaa Kohlin

SPD:n puoluejohto nimittää Schröderin liittokansleriehdokkaaksi maanantaina, ilmoitti sunnuntai-iltana puolueen puheenjohtaja Oskar Lafontaine, jonka mukaan Ala-Saksin vaalit olivat suuri voitto koko puolueelle.
-Emme odottaneet näin suurta voittoa. Tulos on tietenkin suuri menestys. Nimitän Gerhard Schröderin liittokansleriehdokkaaksi huomenna, sanoi Lafontaine, joka itse olisi ollut puolueen toinen mahdollinen liittokansleriehdokas syyskuussa pidettävissä liittopäivävaaleissa.

Saksan suosituimpiin poliitikkoihin kuuluva 53-vuotias Schröder sanoi aiemmin luopuvansa liittokansleriehdokkuuden tavoittelusta, mikäli SPD:n kannatus olisi Ala-Saksin vaaleissa ollut yli kaksi prosenttiyksikköä edellisvaaleja pienempi. Vuonna 1994 SPD sai äänistä 44,3 prosenttia.

Schröderin mukaan vaalivoitto on osoitus siitä, että sosiaalidemokraatit voivat selättää nykyisen liittokanslerin, kristillisdemokraattien Helmut Kohlin syyskuun vaaleissa.
-En villeimmissä unelmissanikaan odottanut tällaista tulosta, sanoi Schröder, kun ovensuukyselyjen tulokset oli julkistettu.
-Tulos on merkki siitä, että Kohlin aikakausi on loppunut. Ala-Saksin äänestäjät tekivät sen hyvin selväksi, ilmoitti Schröder.
-Helmut Kohl halusi antaa meille opetuksen. Se ei käynytkään aivan niin kuin hän kuvitteli, hän jatkoi.

Kohl on voittanut liittopäivävaalit neljä kertaa perätysten. Jotkut kristillisdemokraatit ovat sanoneet, että Kohlin pitäisi antaa tilaa nuoremmille ja puolueen asettaa seuraavissa liittokanslerivaaleissa ehdokkaakseen Wolfgang Schäuble.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.