Mainos

Schröder tapasi Primakovin Moskovassa

Saksan uusi liittokansleri Gerhard Schröder tapasi tänään Moskovassa Venäjän pääministerin Jevgeni Primakovin. Keskustelussa Primakov tähdensi Saksan-suhteiden olevan ensiarvoisen tärkeitä Venäjälle.

Primakov huomautti niin ikään, että maitten suhteet eivät ole riippuvaisia hallitusten vaihdoksista. Schröder puolestaan totesi, että Saksan uusi hallitus jatkaa edeltäjänsä politiikkaa, vaikka siihen liitetäänkin "uusia painotuksia".

Schröder aloitti tänään kaksi päivää kestävän vierailun Venäjälle. Presidentti Boris Jeltsinin liittokansleri tapaa ohjelman mukaan huomenna. Tapaamisen toteutuminen riippuu kuitenkin Jeltsinin terveydentilasta.

Schröderin edeltäjällä, kristillisdemokraattisella Helmut Kohlilla oli erityisen lämpimät ja läheiset suhteet Jeltsiniin. Schröder sanoi, että Saksan uusi hallitus pyrkii mahdollisimman laajapohjaisiin suhteisiin Venäjän kanssa.

Saksa ei myönnä lisää talousapua Venäjälle

Schröder sanoi iloitsevansa jo etukäteen Jeltsinin tapaamisesta jälleen huomenna - he tapasivat kesäkuussa Jeltsinin vieraillessa Saksassa. Liittokansleri huomautti venäläisen NTV-televisioaseman haastattelussa kuitenkin, ettei Saksan ja Venäjän suhteissa ole kysymyksiä, jotka voitaisiin ratkaista vain presidentti Jeltsinin myötävaikutuksella.

Saksa ei myöskään voi Schröderin mukaan antaa tässä vaiheessa Venäjälle lisää talousapua. Saksa on paitsi Venäjän tärkein talouskumppani myös suurin lainanantaja, velkasumma on 75 miljardia D-markkaa, mihin sisältyvät myös liikepankeilta lainatut 30,5 miljardia D-markkaa.
-Saksa on kuluneena kymmenenä vuotena käyttänyt tähän paljon rahaa. Mutta sen resurssit eivät ole loputtomat, vaan olemme saapuneet rajapyykille. Siksi emme voi auttaa kahdenvälisissä suhteissa. Humanitaarista apua Saksa on sen sijaan valmis antamaan alkaneena talvena. Tämä liittyy historialliseen vastuuseemme,Schröder sanoi.

Venäjän hallituksen ohjelmaa talouskriisin voittamiseksi Schröder kuvasi "hyväksi aluksi". Primakovin kanssa Schröder sanoi keskustelleensa mm. ulkomaisten investoijien aseman parantamista Venäjällä.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.