Mainos

Schröder tapasi Jeltsinin

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on keskustellut Moskovassa liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa mm. natsiajan venäläisille uhreille maksettavista korvauksista.

Saksa lupasi lisäksi esiintyä Venäjän puolestapuhujana lännessä, jotta Venäjä saisi talousapua kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta. Schröder lupasi Jeltsinin mukaan, että korvaukset natsi-Saksassa pakkotyötä tehneille venäläisille hoidetaan valtioiden välisissä neuvotteluissa. Schröder itse huomautti tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että korvauskysymys on loppuunkäsitelty valtioiden välisellä tasolla.

Saksa ilmoitti jo tämän viikon alussa, että kaksitoista saksalaista suuryritystä maksavat 1,7 miljardia dollaria rahastoon, joka myöntää korvauksia pakkotyöläisille ja muille natsiajan uhreille. Saksalaisissa keskitysleireissä oli paljon venäläisiä sotavankeja ja siviilejä, ja heitä käytettiin myös orjatyövoimana saksalaisissa tehtaissa. Saapuessaan Moskovaan torstaina Schröder sanoi, ettei hän aio keskustella Venäjän johtajien kanssa natsijan uhreille maksettavista korvauksista.

Moskovassa pidettiin jo torstaina EU:n ja Venäjän huippukokous. Schröder osallistui siihen EU:n tämänhetkisen puheenjohtajamaan johtajan ominaisuudessa. Huippukokouksessa oli mukana myös EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer. Perjantaina Schröder jatkoi vierailuaan Saksan liittokanslerin ominaisuudessa. Jeltsinin lisäksi Schröder keskusteli myös pääministeri Jevgeni Primakovin kanssa. Jeltsin sanoi lehdistötilaisuudessa olleensa hermostunut ennen tapaamista Schröderin kanssa. Jeltsinillä oli läheiset suhteet kristillisdemokraatteihin kuuluvaan Helmut Kohliin, sosiaalidemokraattisen Schröderin edeltäjään. Kohl joutui väistymään kristillisdemokraattien kärsittyä tappion viime syksyn parlamenttivaaleissa. Jeltsin vakuutti perjantaina, että hän ja Schröder olivat tulleet mainiosti toimeen keskenään.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.