Mainos

Schröder: Saksa jäi velkataakan alle

Liittokansleri Gerhard Schröder sanoi tänään, että Saksan uusi punavihreä hallitus haluaa muuttaa Saksan "uudeksi keskustalaiseksi tasavallaksi". Hallituksen vaihdos merkitsee Schröderin mukaan myös sukupolven vaihdosta Saksan johdossa.

Virkaanastujaispuheessaan Schröder vakuutti sosiaalidemokraattien (SPD) ja vihreiden kokoomushallituksen pitävän kiinni edellisten hallitusten kansainvälisistä sitoumuksista. Schröder vakuutti erityisesti, että uusi hallitus tukee Euroopan unionin laajentamista. Schröderin johtama hallitus vannoi virkavalansa 27. lokakuuta. SPD ja vihreät saivat 21 paikan enemmistön liittopäiville kuukautta aiemmin pidetyissä parlamenttivaaleissa.

"Uusi keskusta" oli Schröderin iskulauseita jo parlamenttivaalien kampanjassa. Nyt Schröder sanoi uuden keskustan edistävän "solidaarisuutta ja innovaatiota, yritteliäisyyttä ja kansalaismieltä, ympäristövastuuta ja sellaista poliittista johtajuutta joka ymmärtää nykyaikaista tilaisuuksiin tarttuvaa liikkeenjohtoa".

Hallitus ei Schröderin mukaan halua tehdä kaikkea toisella tapaa kuin edellinen, Helmut Kohlin hallitus, "mutta monet asiat paremmin". Hallitus on luvannut leikata veroja vuoteen 2002 mennessä 15 miljardia D-markkaa, uudistaa eläkejärjestelmän, ottaa käyttöön nk. ympäristöveron ja ryhtyä neuvottelemaan ydinvoimateollisuuden kanssa ydinvoiman käytöstä luopumisen aikataulusta.

Ulkopolitiikassa Saksa on sitoutunut Pohjois-Atlantin liittoon Natoon ja rauhanomaiseen ulkopolitiikkaan, Schröder tähdensi. Hän lupasi työskennellä myös EU:n uudistamisen puolesta, mutta muistutti samalla, että Saksa haluaa unionin jäsenmaksuihin oikeudenmukaisemman jaon. Saksa on EU:n suurin nettomaksaja.

Työttömyyden supistaminen on Schröderin mukaan ongelma, jota olisi ryhdyttävä käsittelemään koko Euroopan mittakaavassa. Jo lokakuun loppupuolella hyväksytyssä hallitusohjelmassa julistettiin hallituksen tärkeimmäksi tehtäväksi yli neljän miljoonan nousseen työttömyyden asteittaisen vähentämisen. Hallitus, työantajat ja työntekijät kutsutaan ensi kuussa koolle yhteiseen pyöreän pöydän "Työn liitto" -tapaamiseen, jossa keskustellaan säännöllisesti työttömyysasioista.

Haukut Kohlille

Schröder sanoi, että maan uudelle hallitukselle jätettiin perinnöksi valtava velkataakka, joka rajoittaa sen toimintamahdollisuuksia. Schröder moitti puheensa alussa Kohlin johtamaa hallitusta siitä, että se jätti jälkeensä kovat velat. -Tilanne, jossa aloitamme, on kaikkea muuta kuin suosiollinen, Schröder sanoi.

Hänen mukaansa julkinen velka on jo yli biljoona Saksan markkaa eli runsaat kolme biljoonaa markkaa. Korkomenot ovat lisäksi noin 80 miljardia Saksan markkaa, "mikä tarkoittaa yhteensä sitä, että joka neljäs veromarkka kuluu velan takaisinmaksuun". Schröder korosti, että Saksa "ei voi välttää rakenneuudistuksia" ja että valtion on tarkkaan harkittava kaikki menonsa. Kristillisdemokraattien uudeksi puoluejohtajaksi valittu Wolfgang Schäuble arvosteli kirpein sanoin Schröderin puhetta.

-Virkaanastujaispuheessanne ja hallituksenne ohjelmassa en ole löytänyt merkkiäkään uudesta keskustasta, mutta kylläkin runsaasti vanhaa vasemmistoa ja vielä runsaammin sekasotkua, Schäuble sanoi. Sen sijaan Saksan johtavat ammattiliitot kiittivät yhteisessä lausunnossaan Schröderin suunnitelmia. Erityisen kiitoksen liitot esittivät "Työn liiton" kutsumisesta koolle.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.