Mainos

Schröder: Rauhanponnistelut jatkuvat huolimatta harhaiskusta

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder vakuutti illalla, että poliittiset ponnistelut Kosovon kriisin ratkaisemiseksi jatkuvat huolimatta Kiinan Belgradin-suurlähetystöön osuneista ohjuksista.

Schröder puhui toimittajille tavattuaan Petersbergissä Bonnin lähellä Venäjän Jugoslavian-lähettilään Viktor Tshernomyrdinin ja YK:n Kosovon-erityislähettilään Carl Bildtin.

G8-ryhmän torstaina laatima strategia pysyy Schröderin mukaan "erittäin dynaamisina" jatkuvien neuvottelujen pohjana. Tshernomyrdin totesi lehdistötilaisuudessa, että neljä ihmishenkeä vaatinut ohjusisku on luonut varjon neuvottelujen ylle. Tärkeintä on hänen mukaan kuitenkin, että "myös YK istui tänään kanssamme neuvottelupöydän ääressä"

Schröderin ja Tshernomyrdinin ohjelmassa olivat myöhään illalla erilliset tapaamiset Kosovon maltillisen albaanijohtajan Ibrahim Rugovan kanssa.

Rugova vaati tänään ennen lähtöään Roomasta Bonniin Naton ilmaiskujen jatkamista. Ilmaiskujen lopettaminen olisi hänen mukaan ristiriidassa G8-ryhmän laatiman uusimman rauhansuunnitelman tavoitteiden kanssa.

Rugova luonnehti neuvonantajansa Fehmi Aganin kuolemaa valtavaksi tappioksi. Hän ei usko serbitietoihin, joiden mukaan Kosovon vapautusarmeija UCK murhasi Aganin.

Rugova saapui keskiviikkona yllättäen Belgradista Roomaan. Hän ei aio pyytää Italialta poliittista turvapaikkaa, kertoi albaanijohtajan lauantaina tavannut Euroopan parlamentin varapuhemies Renzo Imbeni.

Kiina tuomitsi iskun

Kiina tuomitsi kovin sanoin iskun suurlähetystöönsä ja vaati Natoa lopettamaan heti pommituskampanjansa Jugoslaviaa vastaan. Kiina esitti tapahtuman vuoksi Yhdysvaltain suurlähettiläälle virallisen vastalauseen.

Kiinan television mukaan surmansa saaneiden joukossa oli kaksi lähetystörakennuksessa ollutta toimittajaa, sekä toisen toimittajan vaimo. Kiinan Jugoslavian-suurlähettiläs sanoi venäläiselle uutistoimisto Itar-Tassille, että isku ei voinut olla harhalaukaus. Hänen mukaansa Nato kohdisti iskun Kiinan lähetystöön, sillä rakennus sijaitsee kaukana teollisuus- ja sotilaskohteista.

Aiemmin perjantai-iltana sähköt katkesivat koko Belgradissa samaan aikaan, kun Nato pommitti kaupunkia. Räjähdyksiä kuultiin eri puolilta kaupunkia. Myös Italian lähetystöön osui Naton pommi, kertoi Italian uutistoimisto Ansa tänään. Rakennuksen ikkunat rikkoutuivat ja seiniin ilmestyi halkeamia, mutta ihmisuhreilta vältyttiin.

Nato tunnusti erheensä

Nato myönsi pommittaneensa väärää rakennusta. Sotilasliiton edustajan Jamie Shean mukaan Naton koneet olivat iskemässä Belgradissa sijaitsevaa Jugoslavian armeijan hankintavirastoa vastaan, mutta ampuivat vahingossa väärää rakennusta.
-Väärää rakennusta pommitettiin. Tämä oli hirvittävä onnettomuus. Nato valittaa syvästi ihmishenkien menetyksiä, sekä kiinalaisten diplomaattien ja muiden lähetystörakennuksessa olleiden siviilien haavoittumista, Shea sanoi Brysselissä.

Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Naton myönsi tehneensä virheen itse iskun maalin valinnassa. Aiemmin siviilikohteiden pommittamisen on sanottu johtuneen ammusten harhautumisesta tai yllättäen tulilinjalle tulleista kulkuneuvoista.

Shea kuitenkin vakuutti, että Naton pommituskampanja jatkuu Jugoslaviassa virheestä huolimatta.
-Nato ei koskaan tarkoituksella kohdista iskujaan siviileihin. kaikki kohteemme ovat sotilaskohteita ja ylivoimainen enemmistö iskuistamme on täsmällisiä, Shea sanoi.

Naton kohteina olivat viime yönä Belgradin keskustassa sijaitseva maanalainen tunneli, puolisotilaallisten joukkojen johtajan Zeljko "Arkan" Raznatovicin käyttämä hotelli, puolustusministeriön rakennukset sekä armeijan ja poliisin päämajat. Muutamat näistä kohteista sijaitsevat lähellä Kiinan lähetystöä.

Turvallisuusneuvosto kauhuissaan

YK:n turvallisuusneuvoston jäsenet olivat tänään "kauhuissaan ja huolissaan", kun sotilasliitto Naton ohjukset olivat osuneet Kiinan suurlähetystöön Belgradissa, kertoi neuvoston puheenjohtaja.
-Turvallisuusneuvoston jäsenet ilmaisivat kauhunsa ja järkytyksensä ohjusten aiheuttamien ihmisuhrien ja vaurioiden vuoksi, sanottiin neuvoston lausunnossa.

Kiinan YK-lähettiläs Qin Huasun tuomitsi välikohtauksen voimakkain sanoin. Hänen mukaansa pommitus on "sotarikos", joka rikkoo Geneven sopimuksia ja sen vuoksi se pitäisi rangaista. Turvallisuusneuvosto pui tapahtunutta aamupäivällä Suomen aikaa neljän tunnin ajan, minkä jälkeen Kiinan pyynnöstä keskustelua tapahtuneesta jatkettiin hätäistunnossa. Turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan hyväksynyt Kiinan laatimaa päätösluonnosta, jonka mukaan turvallisuusneuvoston olisi pitänyt tuomita tapahtunut ja järjestää iskusta tutkimus YK:n johdolla.

Turvallisuusneuvostossa syntyi sanaharkkaa iskun tarkoituksellisuudesta. Britannian lähettilään Jeremy Greenstockin mukaan Kiinan edustaja vääristeli tilannetta vihjaamalla, että Nato oli iskenyt lähetystöön tarkoituksella. Samaa mieltä oli Hollannin YK-lähettiläs Peter van Walsum, jonka mukaan virheellisesti kohdistettua iskua ei voi tuomita hyökkäyksenä Kiinaa vastaan. Kiinan edustajan mukaan Yhdysvallat ja Nato eivät kuitenkaan voi paeta vastuutaan.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Peter Burleigh valitti tapahtunutta, mutta muistutti siitä, että koko kriisin alkuperäisiä syyllisiä on vain yksi: kosovolaisia vainoava Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic. Tämä taas ei miellyttänyt Venäjän lähettilästä Sergei Lavrovia, jonka mukaan Naton sotatoimilla ei ole mitään tekemistä Kosovon siviilien suojelemisella
-Päinvastoin kosovolaisten kohtelua on käytetty iskulauseena, jolla pyritään peittämään Naton yritys tuhota maailmanjärjestys, Lavrov paukutti.

Opiskelijat vihaisina Kiinassa

Kiina esitti tänään Yhdysvaltain-suurlähettiläälle James Sasserille virallisen vastalauseen sotilasliitto Naton ohjusten osuttua Kiinan suurlähetystöön Belgradissa, kertoi uutistoimisto Xinhua. Myös Kiinan parlamentti eli kansankongressi tuomitsi iskun kovin sanoin.

-Nato on häpäissyt diplomaattisia suhteita koskevan Wienin sopimuksen ja kansainväliset suhteiden säännöt hyökkäämällä avoimesti Kiinan suurlähetystöä vastaan...Kiinan kansa ei tule koskaan hyväksymään tällaisia toimia, kansankongressin ulkoasianvaliokunnan kommentissa todettiin.

Samaan aikaan sadat vihastuneet kiinalaisopiskelijat osoittivat mieltään iskuja vastaan Yhdysvaltain lähetystön edustalla Beijingissä. Mielenosoittajat polttivat Yhdysvaltain lippuja ja huusivat Yhdysvaltain vastaisia iskulauseita, sekä heittelivät lähetystöä kivillä ja pulloilla. Lähetystöstä rikkoutui ikkunoita, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Yhdysvaltain lähetystö esitti kuitenkin valituksen Kiinan ulkoministeriölle lähetystön puutteellisesta poliisisuojelusta. Sotilaat sulkivat mielenosoituksen vuoksi useita asuntokortteleita Beijingin diplomaattialueella. Myöhemmin opiskelijat kokoontuivat uudelleen lähetystön edustalle ja heittivät lähetystörakennusta kivillä.

Yhdysvaltain konsulaatteja vastaan osoitettiin mieltä myös ainakin Shanghaissa ja Guangzhoussa. Silminnäkijöiden mukaan Natoa vastustavat mielenosoittajat heittelivät konsulaattia kananmunilla ja pulloilla.

Kiina on alusta asti tuominnut Naton Jugoslavian vastaisen pommituskampanjan, ja ohjusten osuminen sen lähetystöön Belgradissa lisää sen suuttumusta ja vaikeuttaa diplomaattisen ratkaisun löytämistä Kosovon kriisiin. Kiinan johto näkee Naton iskut vaarallisena ennakkotapauksena ja pelkää lännen voivan sekaantua sen omiin sisäisiin asioihin erityisesti Taiwanin ja Tiibetin tapauksissa.

Yhdysvaltain vastainen mieliala on kiehunut Kiinassa, ja Yhdysvallat on maan virallisissa viestimissä kuvattu ylimieliseksi suurvallaksi, joka käyttäytyy tyrannin lailla ohittaessaan YK:n ja valitessaan selkkauksen diplomatian sijaan. Kiinalaiset ovat avoimen närkästyneitä Natoon, ja heidän kansallismieliset intohimonsa saattavat nyt kuohua yli ennalta arvaamattomin seurauksin, arvioivat diplomaatit.
(MTV3-STT-AFP-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.