Mainos

Schröder pyysi Kiinalta anteeksi

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder esitti tänään Kiinan johdolle anteeksipyynnön sen johdosta, että sotilasliitto Nato pommitti erehdyksessä Kiinan lähetystöä Belgradissa. Schröder saapui tänään Pekingin päivän kestävälle vierailulle.

Schröder tapasi Pekingissä Kiinan pääministerin Zhu Rongjin ja ulkoministeri Tang Jiaxuanin. Hän kertoi pyytäneensä anteeksi Saksan ja Naton puolesta sanoen, että pommitus oli "traaginen erehdys eikä mitään muuta".

Anteeksipyyntö ei kuitenkaan pehmentänyt Kiinaa, vaan Kiinan johto piti edelleen kiinni vaatimuksestaan, jonka mukaan Naton on lopetettava ilmaiskunsa Jugoslaviaa vastaan. Vasta tämän jälkeen Kiina on valmis tukemaan Kosovon rauhansuunnitelmaa.

Schröder sanoi olevansa tyytymätön tapaan, jolla Naton pääsihteeri Javier Solana selitti tapauksen. Hän vaati, että asia tutkitaan perusteellisesti. -Pyydän anteeksi ilman jossittelua tai muttia, Schröder kertoi saapuessaan Beijingiin.

Schröder oli Kiinassa EU:n puheenjohtajamaan edustajana. Matkan tarkoitus on saada Kiina osallistumaan diplomaattisiin ponnisteluihin ratkaisun löytämiseksi Kosovon kriisiin. Schröderin ohjelmaan kuului vielä tapaaminen presidentti Jiang Zeminin kanssa ennen hänen paluutaan takaisin Saksaan.

Schröderin oli alun perin määrä viettää Kiinassa neljä päivää ja osallistua EU:n ja Kiinan väliseen huippukokoukseen. Vierailu kuitenkin typistettiin yksipäiväiseksi lähetystöpommituksen jälkeen.

Kolme ihmistä sai surmana ja 20 haavoittui Naton ohjusten osuttua Kiinan suurlähetystöön Belgradissa. Naton mukaan kyse oli vääriin tiedustelutietoihin perustuneesta erehdyksestä.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.