Mainos

Schröder patistaa puoluettaan vaalitaisteluun

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder patistaa sosiaalidemokraattista SPD-puoluettaan vaalitaisteluun konservatiiveja vastaan.

Schröderin mielestä SPD kykenee syksyn vaaleissa kukistamaan Edmund Stoiberin johtaman CDU- ja CSU-puolueiden liiton, mutta vain Schröderin avulla.

Schröder sanoi tänään Berliinissä järjestetyssä sosiaalidemokraattien puoluekokouksessa, että valtaan päästessään Stoiber purkaisi hyvinvointijärjestelmää ja että äänestäjät odottavat SPD:n puolustavan perheiden ja työläisten asemaa.

- Ihmiset tietävät, että me emme jätä ketään ja että me puolustamme sosiaalietuuksia tosissamme. Vain rikkailla on varaa köyhään valtioon, Schröder sanoi.

Schröderin mielestä konservatiivit ajavat valtiota, jossa kolmasosalla kansasta menisi hyvin ja loppujen yli käveltäisiin. Tänään hyväksytyssä vaaliohjelmassaan sosiaalidemokraatit lupaavat säilyttää sosiaalietuudet ja antaa neljän miljardin euron lisätuen lasten päivähoitoon.

Työttömyys Schröderin riippakivi

Konservatiivien keulahahmo Edmund Stoiber on kritisoinut sosiaalidemokraattien ja vihreiden hallitusta erityisesti kehnosta työllisyys- ja talouspolitiikasta. Schröder ei olekaan onnistunut pitämään vaalilupaustaan työttömien määrän alentamisesta alle 3,5 miljoonaan. Työttömien määrä on Schröderin valtakaudella pudonnut noin puolella miljoonalla, mutta Saksassa on työttömiä yhä lähes 4 miljoonaa.

Schröderin valttina puolestaan on hänen värikäs persoonansa. Kyselyjen mukaan Schröderin henkilökohtainen kannatus on kymmenen prosenttia Stoiberia suurempi.

Tappion uhka syyskuun 22. päivänä pidettävissä vaaleissa on kuitenkin olemassa. SPD on tuoreimpien kyselyjen mukaan noin 5-8 prosenttia jäljessä konservatiiveja. ZDF-televisiokanavan perjantaisessa kyselyssä SPD sai 33 prosentin kannatuksen, kun CDU:n ja CSU:n liiton kannatus oli yhteensä 41 prosenttia. Myös SPD:n hallituskumppani vihreät on menettämässä kannatustaan; ZDF:n kysely antoi vihreille 8 prosentin kannatusluvut. Konservatiivien hallituskumppaniksi kaavaillun Vapaan demokraattisen puolueen (FDP:n) kannatus oli puolestaan 11 prosenttia.

Kentältä tulleiden tietojen mukaan tappiomieliala on valtaamassa SPD:n rivejä. Schröder pyrkikin lietsomaan taistelumieltä joukkoihinsa ja kannustamaan ihmisiä äänestämään. Hän muistutti, miten heikko äänestysinto kariutti Lionel Jospinin poliittisen uran Ranskan presidentinvaaleissa ja hyödytti taantumuksellisia voimia.

- Syksyn vaaleissa valitaan joko kehitys tai taantumus, tulevaisuus tai menneisyys, vertasi Schröder.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.