Mainos

Schröder otti vastuun SDP:n vaalitappiosta

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder myönsi olevansa osaltaan syypää sosiaalidemokraattien murskaavaan vaalitappioon eilen osavaltiovaaleissa. Erovaatimukset hän kuitenkin torjui.

-SPD koki eilen yhden katkerimmista hetkistään, Schröder totesi puoluejohdon keskusteltua vaalituloksesta Berliinissä.

Hessenin osavaltiossa valtaa aiemminkin pitäneet kristillisdemokraatit saivat ehdottoman enemmistön osavaltion parlamenttiin. Schröderin kotiosavaltiossa Ala-Saksissa demarivalta vaihtui CDU:n liki ehdottomaan valta-asemaan.

Schröder korosti valmiuttaan jatkaa sosiaali- ja talousuudistusten tiellä myös yhteistyössä oppositiossa olevien kristillisdemokraattien kanssa. CDU sanoi odottavansa hallitukselta konkreettisia ehdotuksia. Liittokanslerilla ei politiikan asiantuntijoiden mukaan juuri olekaan vaihtoehtoja yhteistyölle. Parlamentin ylempi kamari - liittoneuvosto - on eilisen jälkeen yhä vahvemmin CDU:n käsissä.

-Olemme menossa kohti epävirallista (SPD:n ja CDU:n) suurta koalitiota, arvioi politiikan asiantuntija Jürgen Falter.

Muiden arvioiden mukaan Schröderillä on periaatteessa kaksi vaihtoehtoja: joko luopua monia riittämättömiksi osoittautuneista uudistuksista tai ryhtyä entistä rajummalle linjalle.

"Irak-kysymys voi osoittautua kohtalokkaaksi Schröderille"

Schröderin hallitus on surkeassa asemassa, mutta huhut sen kuolemasta ovat suuresti liioiteltuja, arvioi
S ddeutsche Zeitung -lehti. Sen mukaan hallitukset ovat selvinneet vähemmistöasemassa ennenkin.
Suurilevikkien iltapäivälehti Bild puolestaan jätti kysymyksen avoimeksi: Onko tämä Schröderin loppu?

Bonnin yliopiston politiikan tutkijan Frank Deckerin mukaan Schröder voi vielä selviytyä vaalitappiosta, mutta Irak-kysymys voi sen sijaan osoittautua kohtalokkaaksi. Näin erityisesti siinä tapauksessa, että Yhdysvallat esittää pitäviä todisteita Irakin joukkotuhoaseista.

-Jos hän ei pääse ulos tästä Irak-umpikujasta, hänen täytyy ehkä siirtyä syrjään ja tehdä tilaa uudelle hallitukselle, Decker ennusti. Schröder toisti jälleen tänään Saksan vastustavan sotatoimia Irakissa.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.