Mainos

Schröder leikkaa Saksan hyvinvointikustannuksia

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder aikoo leikata hyvinvointikustannuksia ja helpottaa yritysten irtisanomisia.

Odotetussa puheessaan Saksan parlamentille Schröder vaati saksalaisilta suurta yhteistä ponnistusta maan talouden elvyttämiseksi.

- Kaikkien yhteiskunnassa vaikuttavien voimien tulee tehdä osansa: yritysten ja työntekijöiden, itse itsensä työllistäneiden ja eläkeläisten, Schröder julisti.

Hän kertoi myös, että hallitus investoi 15 miljardia euroa maan talouteen. Schröderin mukaan seitsemän miljardia euroa kohdistetaan lainoina paikallishallinnoille ja kahdeksan miljardia euroa kotien kunnostamiseen.

Kuin omia kannattajia kohti laukaistu ase

Liittokanslerin puhe sai ristiriitaisen vastaanoton. Elinkeinoelämä piti Schröderin aloitteita oikeansuuntaisina mutta riittämättöminä.

Vaikutusvaltainen ay-liike ja Schröderin oman sosiaalidemokraattisen puolueen vasemmisto arvostelivat puhetta ankarasti.

-Hyvä alku, mutta tulokset ovat avoinna, Saksan kauppakamarien liiton puheenjohtaja Ludwig Georg Braun sanoi. Eräs demarien vasemmistosiiven edustaja sanoi puolestaan, että Schröderin ehdotukset ovat kuin omia kannattajia kohti laukaistu ase.

Työttömyysmenoihin rankkoja leikkauksia

Schröderin leikkaukset koskevat eräitä työttömien ryhmiä, joilta lyhennetään työttömyysavustusten kestoa vuoteen nykyisestä kolmesta vuodesta. Työttömyysavustusten määrää leikataan nykyisestä 57 prosentista viimeisestä palkasta.

Samalla työttömyysavustukset yhdistetään muiden sosiaalitukien maksamiseen. Yritysten ja työntekijöiden maksamia terveys-, eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuja alennetaan maailman korkeimpiin kuuluvien työvoimakustannusten alentamiseksi. Eräiden sairauksien maksamista sairausvakuutuksesta harkitaan uudelleen.

Schröder sanoi myös, että hän sallisi yritysten irtautumisen valtakunnallisista työehtosopimuksista niiden alentaessa kustannuksiaan vaikeina aikoina. Ay-liikkeelle erityisesti tämän kohdan nieleminen on vaikeaa. Elinkeinoelämän kommenteissa puolestaan epäiltiin, pystyykö Schröder viemään läpi uudistuksensa kovassa poliittisessa paineessa.

Talous liki nollakasvussa

Schröder puhui samaan aikaan, kun parlamentin ylähuone liittoneuvosto esti hallituksen esittämät veronkorotukset. Oikeisto-opposition hallitseman liittoneuvoston päätös merkitsee sitä, että Saksan on entistä vaikeampi supistaa budjettivajettaan alle EU:n vakaussopimuksen 3 prosentin rajan tänä vuonna. Parlamentin alahuoneessa liittopäivillä Schröder saanee kuitenkin tukea esityksilleen oikeisto-oppositiolta. Sen sijaan hänen oman puolueensa uskotaan hajoavan pahasti tulevissa äänestyksissä.

Saksan talous on pudonnut liki nollakasvun tasolle. Työttömien määrä on ampaissut 4,7 miljoonaan. Schröderin suosio on pudonnut pohjalukemiin talouden myötä, vaikka hänen Irak-politiikkansa on saanut laajaa tukea Saksassa.


(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 14.03.2003)

Mielipiteensä puheesta Internetin kautta kertoneet saksalaiset eivät ilahtuneet Schröderin talouslinjauksista.

(Kymmenen uutiset 14.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.