Mainos

Schröder kärsi jälleen tappion

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on jälleen kärsinyt vaalitappion.

Schroder, Gerhard

Schröderin sosiaalidemokraatit kärsivät murskatappion Saksin osavaltiossa järjestetyissä vaaleissa, kävi ilmi Saksan television ensimmäisistä tulosennusteista. Sosiaalidemokraatit (SPD) saivat ennusteiden mukaan osavaltiovaaleissa huonoimman tuloksensa sitten toisen maailmansodan, kun taas osavaltion suositun pääministerin Kurt Biedenkopfin johtamat kristillisdemokraatit (CDU) yltivät vaaleissa maanvyörymävoittoon.

Ennusteiden mukaan CDU sai vaaleissa noin 61 prosenttia äänistä eli runsaat kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin viisi vuotta sitten järjestetyissä vaaleissa. Sosiaalidemokraatit olivat jäämässä hieman alle 10 prosenttiin, ja entisille kommunisteille eli PSD:lle oli tulossa 21 prosenttia äänistä. Kaikki muut puolueet, muun muassa Schröderin hallituksessa istuvat vihreät, jäivät alle viiden prosentin äänikynnyksen.

SPD:n tähän asti huonoin vaalitulos oli sekin Saksista, kun puolue viisi vuotta sitten sai osavaltiovaaleissa 16,6 prosenttia äänistä. CDU:lle sunnuntainen tulos puolestaan on paras, minkä puolue on saavuttanut osavaltiovaaleissa. Kyseessä oli jo viides tappio Schröderille osavaltiovaaleissa tänä vuonna, kun äänestäjät ovat osoittaneet mieltään hallituksen säästölinjaa ja kovaa työttömyyttä vastaan.

Tappiot merkitsevät sitä, ettei hallituskoalitiolla enää ole Saksan parlamentin ylähuoneessa liittoneuvostossa tarvittavaa enemmistöä säästöpaketin läpiviemiseksi, vaan Schröder tarvitsee tähän opposition tukea. Schröderin ainoaksi lohduksi Saksin vaaleissa jäänee se, ettei vaalitappio enää muuta valtatasapainoa liittoneuvostossa. Saksin paikat ovat tähänkin asti olleet konservatiivien hallussa.

Saksalaiset ovat suhtautuneet epäilevästi Schröderin säästöpakettiin, joka tähtää mm. sosiaalietuuksien leikkaamiseen. He ovat myös kyllästyneitä kovaan työttömyyteen, joka Saksissa on noussut yli 17 prosenttiin. Eläkeläiset puolestaan ovat vihaisia hallituksen aikeista liittää eläkkeet palkankorotusten sijaan hinnankorotuksiin.
(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.