Schröder hävisi luottamusäänestyksen

Liittokansleri Gerhard Schröder on kärsinyt odotetun tappion luottamuslauseäänestyksessä Saksan parlamentissa.

Hallituksen luottamuksen puolesta äänesti 151 edustajaa, vastaan äänesti 296 ja äänestämättä jätti 148. Tappio merkitsee sitä, että Saksassa pidettäneen syksyllä ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Parlamentin hajottaminen Saksassa vaikeaa

Parlamentin hajottaminen on tehty Saksassa vaikeaksi, ja taustalla ovat kokemukset ensimmäistä maailmansotaa seuranneesta ajasta. Silloisessa Weimarin tasavaltana tunnetussa Saksassa vaihtuivat hallitukset tuhkatiheään, ja tuloksena oli poliittinen epävarmuus ja sekasorto, joka loi kasvupohjan Hitlerin nousulle valtaan.

Liittotasavallan perustuslain mukaan liittopäivät ei voi itse hajottaa itseään eikä liittokansleri voi julistaa uusia parlamenttivaaleja. Liittokansleri voi pyytää liittopresidenttiä hajottamaan parlamentin vasta kun liittopäivien enemmistö on luottamuslauseäänestyksessä asettunut kansleria vastaan.

Monet liittokansleri Gerhard Schröderin omista sosiaalidemokraattisista kansanedustajista eivät ole hyväksyneet Schröderin suunnitelmaa parlamenttivaaleista ennen vuoden 2006 säännönmukaisia vaaleja. Myös sosiaalidemokraattien hallituskumppanit, vihreät, ovat olleet tyytymättömiä Schröderin ratkaisuun.

Tyytymättömyyden taustalla ovat etenkin mielipidekyselyt, joiden mukaan hallituspuolueet ovat kaukana kristillisdemokraattisen opposition takana. Schröder ilmoitti tavoittelevansa parlamentin hajottamista, kun hallitusrintama oli menettänyt enemmistönsä liittoneuvostossa, parlamentin ylemmässä kamarissa.

Liittopäivillä, alemmassa kamarissa, hallituksella on edelleenkin selkeä enemmistö. Parlamentin hajottamisesta päättää liittokanslerin pyynnöstä liittopresidentti 21 päivän kuluessa siitä, kun epäluottamuslause on hyväksytty. Presidentin ei tarvitse suostua hajotuspyyntöön, mikäli hän katsoo, ettei ratkaisu ole perustuslain mukainen.

Kristillisdemokraattisen liittopresidentin Horst Köhlerin uskotaan kuitenkin hyväksyvän uusien vaalien järjestämisen. Yleisimmin on veikkailtu, että uudet vaalit pidetään 18. syyskuuta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 01.07.2005)

Lue myös:

    Uusimmat