Schröder haluaa Euroopan roolin Natossa vahvistuvan

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder kehotti tänään eurooppalaisia Nato-maita vahvistamaan rooliaan sotilasliitossa. Schröder vaati myös Natoa puntaroimaan uudelleen strategisia tavoitteitaan uusien uhkakuvien edessä. Eurooppalaisten valmius ottaa aiempaa enemmän vastuuta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on Schröderin mukaan myös Yhdysvaltojen etujen mukaista.

Schröder oli pääpuhuja Münchenin tämänvuotisessa turvallisuuspoliittisessa konferenssissa. Kaksipäiväinen tapahtuma kerää vuosittain puolustus- ja sotilaspolitiikan huippunimiä eri puolilta maailmaa. Kosovon kriisi ja sen selvittely-yritykset hallitsivat käytäväkeskusteluja Münchenissä, jossa paikalla olivat isäntämaan edustajien lisäksi mm. Britannian, Ranskan, Italian ja Yhdysvaltojen puolustusministerit sekä Naton pääsihteeri Javier Solana.

Schröder huomautti, että turvallisuutta ei voida kylmän sodan jälkeisessä maailmassa enää määritellä pelkästään sotilaallisesti. Mukana ovat myös kansalliset rajat ylittävät uhat kuten etniset konfliktit, terrorismi, joukkotuhoaseet ja järjestäytynyt rikollisuus. Näiden uhkien torjumiseksi tarvitaan Schröderin mukaan uutta strategista näkemystä.
-Sen tärkeimpiä osia ovat asevalvonta ja aseidenriisunta sekä joukkotuhoaseiden leviämisen ehkäisy ja luottamusta lisäävät toimet, Schröder sanoi.

Liittokansleri varoitti kuitenkin Naton joukkojen rajoittamattomasta käytöstä liittoutuman rajojen ulkopuolella. Naton sotavoimien käyttäminen sen oman alueen ulkopuolella olisi Schröderin mielestä rajattava tiukasti ääritapauksiin. Saksa kannattaa Schröderin mukaan edelleenkin ehdotusta, jonka mukaan Naton olisi luovuttava ydinaseiden ensikäytöstä. Yhdysvallat on torjunut tämän esityksen, joka kuuluu Schröderin johtaman punavihreän hallituksen ohjelmaan. Saksa pysyy uskollisena Natolle, vaikka tätä sen ehdotusta ei hyväksyttäisikään, Schröder vakuutti.

Nato ei aio esittää jäsenyyskutsua millekään uudelle maalle juhlakokouksessaan Washingtonissa huhtikuussa, Schröder sanoi. Jo aiemmin sotilasliittoon hyväksytyt Puola, Unkari ja Tshekki pääsevät Naton virallisiksi jäseniksi kevään kuluessa. Tämä oli ensi kerta, kun jonkun Nato-maan johtaja on selkeästi ilmoittanut, että Washingtonin 50-vuotisjuhlakokouksessa ei esitetä jäsenyyskutsua millekään maalle. Naton jäsenmaiksi ovat pyrkimässä kolme Baltian maata sekä Slovenia, Romania, Bulgaria, Slovakia, Makedonia ja Albania.

USA:kin haluaa uusia strategiaa

Myös Yhdysvaltojen puolustusministeri William Cohen kehotti Münchenissä Natoa uusimaan vanhentunutta strategiaansa. Cohen korosti kuitenkin, että Naton on oltava valmis voimatoimiin liittoutuman rajojen ulkopuolella, jos jäsenmaiden suojeleminen sitä vaatii.

Cohen näytti arvostelevan niitä Nato-maita, jotka eivät ole tukeneet Yhdysvaltojen ja Britannian näkemyksiä Irakin osalta. Tällaisen moitteen tarkkailijat näkivät Cohenin sanoissa, että liittoutuman jäsenmaat "nauttivat suoraan etuisuuksia taakasta, jonka Yhdysvallat ja Britannia kantavat" Irakissa.

Vaikka Neuvostoliiton uhka Nato-maita vastaan on poistunut, on Cohenin mukaan nousemassa uusia uhkia. Tällaisia ovat kemialliset ja biologiset aseet ja jopa elektroniset hyökkäykset Nato-maiden tietokoneita vastaan, Cohen sanoi.
(STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat