Schjerfbeckin Tanssiaiskengistä ennätyshinta

Linjat olivat kuumina Sothebyn huutokaupassa Lontoossa iltapäivällä, kun myyntivuoroon tuli Helene Schjerfbeckin maalaus Tanssiaiskengät. Työn lähtöhinta oli 700 000-900 000 euroa, mutta lopulta meklari nuiji pöytään lähes 3,9 miljoonan euron lukeman.

Kyseessä on kallein hinta, mitä koskaan on maksettu suomalaisen taiteilijan työstä.

- Numerot nähtyäni ajattelin, että ei voi olla totta, kuvailee Sothebyn Suomen-edustaja Nina Zilliacus tunnelmiaan paikan päältä.

Kyseessä on Helene Schjerfbeckin (1862-1946) varhaistyö vuodelta 1882.

Schjerfbeck pitää hallussaan myös toista sijaa eniten maksettujen suomalaismaalausten listassa. Vuonna 1990 nimittäin ostettiin 1,1 miljoonalla punnalla eli suunnilleen 1,5 miljoonalla eurolla niin ikään Tanssiaiskengät. Sillä kertaa kyseessä oli kuitenkin taitelijan aiheesta vuonna 1939 tekemä versio.

Tänään myyty Tanssiaiskengät päätyi skandinaaviselle yksityiskeräilijälle. Sen enempää Zilliacus ei maalauksen uudesta omistajasta paljastanut.

- Suomeen maalaus ei kuitenkaan valitettavasti tullut, Zilliacus kertoo.

Myyntiin teos tuli ruotsalaisesta yksityiskokoelmasta, missä se oli 50 viime vuottaan.

Schjerfbeck tunnetaan jo laajasti

Tanssiaiskengät herätti jo ennalta kovasti kiinnostusta, ja huutoja varten Sothebyllä oli käytössä monta puhelinlinjaa.

- Meillä on tapana järjestää kiertävä näyttely kaikissa Pohjoismaissa ennen huutokauppaa. Maalaus oli myös Suomessa pari päivää. Täällä Isossa-Britanniassa se on ollut viikon ja herättänyt täälläkin erittäin paljon huomiota, Zilliacus sanoo.

Hän uskoo hinnan kohonneen myös siksi, että Helene Schjerfbeck ylipäätään tunnetaan nykyään jo laajasti Euroopan eri maissa.

Ennen huutokauppaa Sothebyssä uskottiin, että Tanssiaiskenkien hinta kipuaa lähelle vuoden 1990 vanhaa ennätystä, ja ehkä jopa sen yli.

- Mutta kukaan ei kyllä uskonut hinnan päätyvän 3,9 miljoonaan euroon, Zilliacus huokaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat