Schengen-sopimuksen aikataulu epäilyttää

Laajaan eurooppalaiseen passivapausalueeseen tähtäävän Schengen-sopimuksen aikataulu epäilyttää eduskunnassa.

Rikostentorjunnan kansainvälisiin kysymyksiin perehtynyt kansanedustaja Markku Pohjola (sd.) epäili, että Suomen hallituksen Schengen-sopimukselle kaavailema aikataulu voi olla liian hätäinen. Hallitus arvioi, että Suomi ryhtyisi soveltamaan sopimusta vuoden 2000 paikkeilla. Eduskunta aloitti sopimuksen käsittelyn tänään.
-Suomi ei ehkä ehdi saada sitä teknistä valmiutta, mitä sopimuksen kaikinpuolinen soveltaminen edellyttäisi, Pohjola sanoi. Pohjola viittasi hallituksen esitykseen, jonka mukaan rikollisuuden torjunnassa tärkeä tietojenhankintajärjestelmä saataisiin esimerkiksi Lapin alueella käyttöön aikaisintaan vuoden 2003 paikkeilla.

Norjan ja Ruotsin hankkeet toteutuisivat Pohjolan mukaan arviolta 2-5 vuotta myöhemmin.

-Sisärajatarkistusten lakkauttamisen tekee mahdolliseksi nopea ja varma tietojen vaihto. Tämä on koko Schengen-sopimuksen tekninen kulmakivi. Sen takia täytyy varmistaa, että tämä olisi mahdollisimman toimiva, Pohjola korosti. Pohjola toimii pääministeri Paavo Lipposen (sd.) henkilökohtaisena edustajana Itämeren alueen maiden yhteisessä rikollisuuden torjunnan työryhmässä.

Kristillisten Toimi Kankaanniemi paheksui, että hallitus ei edes uskalla arvioida, miten rikollisuuden käy uusissa oloissa. Hän oli huolissaan erityisesti huumeiden leviämisestä, mutta listalla oli muutakin.
-Edelleen erilaiset opit ja aatteet kulkevat ihmisten mukana vapaasti silloin, kun rajat kokonaan poistetaan, Kankaanniemi pohdiskeli.

Sulo Aittoniemi (kesk.) sai Eurooppa-ministeri Ole Norrbackin (r.) suutahtamaan väittämällä jälleen, että suomenruotsalaiset eivät halunneet ottaa siirtokarjalaisia omille alueilleen. Norrback kertoi esimerkkinä, miten hänen vanhempiensa pientila jaettiin muutamaksi vuodeksi kahtia ja toista puolta taloa asui karjalaisia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat