Mainos

Schengen-alue laajenee ylihuomenna

Schengen-alue Euroopassa laajenee ylihuomenna, kun siihen liittyy 15 vanhan jäsenen rinnalle yhdeksän uutta maata. Muun muassa Baltian maista sekä Puolasta, Tshekistä ja Slovakiasta pääsee jatkossa liikkumaan Schengen-alueella ilman rajatarkastuksia.

Suomen Tulli arvelee, että huumekuljetusten reitit saattavat muuttua Viron liittyessä ylihuomenna perjantaina Schengen-sopimukseeen.

Huumekaupan määrän ei silti uskota merkittävästi kasvavan. Rajatarkastukset Suomen ja Viron välisississä satamissa poistuvat ylihuomenna. Lentokentillä käytäntö muuttuu maaliskuussa. Satamien rajatarkastusten päättymisen myötä rattijuoppojen, asiakirjaväärennösten ja vaarallisten kuormien paljastuminen heikkenee. Matkustusterminaalien järjestyshäiriöden pelätään myös kasvavan virkamieskunnan vähetessä.

Rajavartioston tarkastuksissa on vuosittain paljatunut noin 2000 erilaista rikosta, lähinnä rattijuoppoja, asiakirjaväärennöksiä, vaarallisia kemikaaleja. Myös etsintäkuuluutettuja on löydetty ja väärin sidottuja kuormia paljastettu. Nyt rikkeet jäävät paljastumatta.

- Täytyy miettiä korvaavia toimenpiteitä koska rajatarkastus on siinä mielessä ihanteellinen tapa valvoa ja kontroloida ja puuttua rikollisuuteen, koska kaikki ihmiset joutuvat tarkastukseen huolimatta siitä epäilläänkö rikoksesta vai ei, kertoo Suomenlahden merivartioston tarkastusosaston päällikkö, majuri Janne Piiroinen.

Rikollisuuden torjunta Viron ja Suomen rajaliikenteessä jää yksinomaan Tullin vastuulle.

- Kyllä se aiheuttaa meille pohdittavaa miten vastata tähän tilanteeseen. Jakossakin me toimimme kohteellisen valvonnan keinoin, eli pyrimme poimimaan riskikohteet tästä matkustaja- ja tavaravirrasta, selvittää Tullin tarkastusosaston johtaja Jyrki Linna.

Missä määrin huumekauppa sitten lisääntyy?

- En tiedä tuleeko se lisääntymään. Nytkin huumeet tulevat lähinnä vanhoista EU-maista. Ehkä osa reitestä alkaa kiertää Baltian kautta, arvioi Linna.

Lentoliikenteen tarkastukset jatkuvat

Virkatakkisten miesten vähentyessä matkustajaterminaalien järjestyshäiriöitä voivat lisääntyä. Viron liikenteessä on alkoholi aina mukana.

Puolan ja Saksan rajalla pelätään murtojen ja varkauksien lisääntyvän

Viimeiset rajatarkastukset ovat meneillään myös Schwedtissä Saksan ja Puolan välisellä rajalla. Vanha tullirakennus hylätään ja sille yritetään löytää ulkopuolinen vuokralainen.

Brandenburgin osavaltion sisäministeri tulee tänne vierailulle niin ikään viimeistä kertaa, samalla hän rauhoittelee rajapoliiseja, jotka ovat - syystä - huolissaan työpaikkojensa puolesta.

Mutta paljon tärkeämpää on rajan avaaminen viimeinkin myös puolalaisille.

- Myös virkaveljemme Puolassa ovat valmistautuneet tähän erinomaisesti. Olemme hyvässä vaiheessa, kehaisee Brandenburgin osavaltion sisäministeri Jörg Schönbohm.

Vaikka säännölliset rajatarkastukset jäävät nyt historiaan, laajentuneen poliisiyhteistyön ja tehokkaan rekisterin avulla viranomaiset uskovat edelleen nappaavansa etsintäkuulutetut rikolliset ja varastetut ajoneuvot - jopa tehokkaammin kuin aikaisemmin.

- Jos raja aukeaa kokonaan, murrot, varkaudet ja tappelut lisääntyvät, uskoo paikallinen Georg Bröske.

- Minun ikäluokkani suhtautuu asiaan myönteisesti. Rajan avaaminen tuo huomattavia etuja, sanoo puolestaan Filip Slowei.

Schengen-sopimus on pitkälti viranomaisyhteistyötä ja tehostuvaa poliisivalvontaa.

EU on kehittänyt yhteisen tietojärjestelmän, joka on Schengen-sopimuksen tärkein rakennuspuu; sen avulla paljastuvat etsintäkuulutetut, karkotetut väärennetyt passit. Myös varastetut arvoautot jäävät nyt yhä tehokkaammin poliisin ja tullin rysään.

- Puola on muuttunut paljon. Sen talous ja poliisitoimi ovat kohentuneet huomattavasti. Voimme olla rauhallisia, rauhoitteleee sisäministeri Jörg Schönbohm.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.