Mainos

Savuttomuus valtaa alaa ravintoloissa

Savuttomuutta kaipaaville asiakkaille vallataan alaa ravintolasaleista vähitellen. Suuria kustannuksia aiheuttaville remonteille aiotaan varata neljän vuoden siirtymäaika. Ravintoloiden savuttomuuteen tähtäävä tupakkalain muutosesitys annettiin tänään eduskunnalle.

Jo ensi vuoden heinäkuussa yli sadan neliön ravintoloiden tarjoilutilasta vähintää 30 prosenttia pitäisi lainmuutosesityksen mukaan olla savutonta. Tälle alueelle ei saisi kulkeutua savua myöskään tupakoivien puolelta. Vuoden 2001 heinäkuussa savuttomien reviiriä olisi laajennettava jo vähintään puoleen tarjoilutilasta. Alle viidenkymmenen neliön ravitsemusliikkeitä savuttomuusvaatimukset eivät koskisi lainkaan. Yli 50 neliön, mutta alle sadan neliön ravintoloilla on aikaa remonttinsa toteuttamiseen vuoden 2001 heinäkuuhun asti, sillä 30 prosentin välivaihe ei koske niitä.

Suurille kustannuksille ehdotetaan siirtymäaikaa

Lainlaatija on ottanut huomioon myös ravintolayrittäjien rahoitusongelmia. Joissakin ravintoloissa tarvitaan ilmanvaihdon tehostamista, jolloin on uusittava myös koneita ja kanavistoa. Kustannukset voivat näissä tapauksissa nousta jopa satoihin tuhansiin markkoihin. Jos kustannukset nousevat merkittäviksi, tarjotaan yrittäjälle neljän vuoden siirtymäaikaa.

Pienehköissä ravintoloissa kustannukset arvioidaan vain muutamiksi tuhansiksi markoiksi ja kaikkein pienimpiä lainmuutos ei koske lainkaan. Kohtuullisilla kustannuksilla pääsisi myös kieltämällä tupakoinnin kokonaan ravintolasalissa ja ohjaamalla savuttajat erillisiin tupakkaeriöihin.

Alaikäisille myynti omavalvontaan

Tupakkalain muutoksella pyritään tehostamaan myös tupakan myynnin omavalvontaa. Esityksen mukaan tupakan myyjällä pitäisi olla omavalvontasuunnitelma, jolla varmistetaan ettei tupakkatuotteita tai tupakointivälineitä myydä alaikäisille. Sosiaali- ja terveysministeriö antaisi tarkemmat säännökset omavalvontasuunnitelman laatimisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.