Mainos

Savuttomuus miellyttää tarjoilijoita

Yhdeksän kymmenestä ravintolatyöntekijästä pitää ravintoloiden savuttomuutta hyvänä asiana. Syöpäriskitilastoissa kärkisijoille sijoittuva ammattiryhmä kokee työviihtyvyyden ja työturvallisuuden lisääntyneen ravintoloiden savuttomuuden myötä.

Ravintolatyöntekijöiden suhtautumista koskevat tiedot käyvät ilmi Hengitysliitto Helin teettämästä seurantatutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin ravintolatyöntekijöiden kokemuksia ja mielipiteitä pian kolme vuotta voimassa ollutta ravintolatupakointilakia koskien. Tutkimukseen osallistui 443 ravintolatyöntekijää.

Altistuminen vähentynyt merkittävästi

Ravintola-alan työntekijät ovat perinteisesti eri ammattien syöpävaarallisuuden tilastokärkeä. Suurimmassa riskiryhmässä ovat miestarjoilijat. He pitävät kärkipaikkaa yhteensä seitsemässä syöpätyypissä. Tarjoilijoilla on suurempi riski sairastua erityisesti keuhkosyöpään, sillä tupakansavulle altistuminen on huomattavan suurta lakimuutokseen asti.

Enemmistö ravintolatyöntekijöistä kertoo, että altistuminen tupakansavulle on vähentynyt työpaikoilla merkittävästi. Lähes joka toisen mukaan tällä on ollut ainakin jonkin verran vaikutusta työviihtyvyyden parantumiseen.

Itsekin irti tupakasta

Lähes neljäsosa ravintolatyöntekijöistä kertoo lakiuudistuksen myötä lopettaneensa tai vähentäneensä tupakointia. Savusta puhdistuneen ilman koetaan miellyttävän niin paljon, että tunkkaiset tupakkakopit eivät houkuttele.

- Tupakasta eroon haluavat kaipaavat enemmän tietoa tupakoinnin lopettamisesta sekä ihan konkreettista tukea. Tässä asiassa myös työnantajat voivat tarjota apua ja kannustimia, Hengitysliitto Helin terveyspäällikkö Anu Leppänen muistuttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.