Mainos

Savusaunatunnelmaa tummilla seinäpaneeleilla

parikymmentä vuotta vanha sauna on täysin terveessä kunnossa. Suuri ansio siitä kuuluu puukiukaalle, joka kierrättää ilmaa tehokkaasti. Seinät olivat kuitenkin ehtineet jo himmetä ja patinoitua ja asukas halusi niihin nyt tummemman sävyn. Vaalea ei toimisi, koska lopputulos saattaisi olla häiritsevän epätasainen ja suorastaan likaisen näköinen.

Puupinnat oli aikoinaan käsitelty saunasuojalla, jonka jäänteet oli ensin hiottava pois, jotta uusi imeytyisi tasaisesti. Seinät hiottiin hiomapaperilla, jonka karkeus oli 120 ja ponttien urat hiomatyynyllä.

Sävytetty saunasuoja soveltuu vain seiniin; lauteisiin sitä ei saa käyttää. Ne hiottiin koneella, jossa paperin karkeus oli 80. Lika irtosi apassista helposti ja nopeasti, mutta aivan kaikkea ei saatu pois – se oli imeytynyt liian syvälle huokoiseen puuhun. Lopputulos oli silti entiseen verrattuna suorastaan häikäisevä.

Varmista värin sopivuus

Kiinnitykseen käytettyjen naulojen tai ruuvien päitä ei pidä hioa rikki. Ne alkavat ruostua, ellei niitä ole valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Sävytettyä saunasuojaa saa värikartan laidasta laitaan. Kannattaakin tehdä ensin koemaalaus sopivalle kalikalle ja ryhtyä työhön vasta sitten, kun on varma värin sopivuudesta. Eri puulajit reagoivat eri tavoin; täällä paneeli oli kuusilautaa mutta esimerkiksi lepällä on taipumus punertua voimakkaasti, vaikka käyttäisi aivan väritöntäkin ainetta.

Tänne valittiin kartan toiseksi tummin sävy - seuraava olisikin ollut jo musta. Aine osoittautui varsin hauskaksi, sillä purkissa ja heti seinään vedettynä se oli aivan sinistä ja tummui ”oikean” sävyiseksi vasta pikku hiljaa kuivuessaan.

Olosuhteista riippuen maali kuivuu pölykuivaksi noin puolessa tunnissa ja uuden kerroksen voi vetää kolmen, neljän tunnin kuluttua. On kuitenkin huomattava, että saunaan suositellaan vain yksi suojakerros; pesuhuoneen puolelle voi levittää useammankin.

Sauna pysyy hyvässä kunnossa säännöllisellä puhdistuksella. Lauteet on pestävä perusteellisesti ainakin kerran vuodessa ja kuten tunnettua, peseytyminen ennen kylpyyn menoa ja pefletin käyttö on suositeltavaa sekä hygieniasyistä että siksi, että lauteet pysyvät paljon paremmassa kunnossa.

Lisätietoja:

Supi saunasuoja

www.tikkurila.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.