Mainos

Savusaunan suosio kasvaa

Perinteisen savusaunan suosio kasvaa Suomessa, vaikka niitä on edelleen vain prosentin verran kaikista saunoista. Suomen Saunaseura arvioi, että savusaunoja on nykyisin 30 000 - 40 000.

Seuran mukaan tarkkaa lukua ei kuitenkaan tiedä kukaan, eikä sitä helposti selvitetäkään. Kansainvälisen Savusaunaklubin puheenjohtaja Seppo Leskinen Pirkkalasta sanoo, etteivät kaikki saunat ole missään kirjoissa eikä kansissa.

- Olen nähnyt sellaisia korpisaunoja, joista kunnan rakennustarkastaja ei tiedä mitään. Niitä on esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Leskinen kertoo.

Kiinnostus viriää nelikymppisenä

Savusaunan lämmittäminen ja siinä kylpeminen ovat rauhallista puuhaa. Lämmitys kestää tunteja, mutta tuntien ajan voi sitten myös kylpeä, sopivia pausseja pitäen.

Sekä Leskinen että Suomen Saunaseuran saunatutkimuksen ja -kulttuurin toimikunnan puheenjohtaja, arkkitehti Pekka Tommila tietävät, että savusaunan kanssa puuhastelu ei juuri kiinnosta parikymppisiä. Mutta nelikymppisenä moni alkaa harkita, pitäisikö mökille hommata savusauna entisen uloslämpiävän sijaan tai rinnalle.

Nykyisin mökit ja huvilat ovat yhtä paremmin varusteltuja, ja niihin hankitaan kaikenlaisia teknisiä laitteita. Siihen nähden savusauna on ikään kuin paluu alkukantaisuuteen.

- Se on hallittua primitiivisyyttä. Teknisillä vempaimilla ei saa eksotiikkaa. Savusaunalla on aivan oma mystiikkansa, Tommila kuvailee.

"Savusauna on terveellisempi"

Jokainen savusaunassa käynyt tietää, että siellä on oma arominsa ja erilainen, pehmeä löyly. Leskinen ja Tommila muistuttavat, että se on myös terveellisempi kuin tavallinen sauna.

Noin 30 vuoden takaisen tutkimuksen mukaan savusaunassa on negatiivisia ioneja, jotka vaikuttavat piristävästi ihmiseen. Sähkösaunassa tilanne on päinvastainen.

Muutama vuosi sitten Kuopion yliopistossa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan uloslämpiävät puusaunat tuottavat ilmaan haitallisia partikkeleja. Saunaseuran Tommila sanoo, että tutkimustuloksia on tulkittu väärin, ja vireillä on uutta tutkimusta. Hänen mukaansa puilla lämmitettävä sauna ei ole mikään ympäristöhaitta.

- Yksi savusaunan lämmitys haittaa vähemmän kuin yksi tupakoiva mies, hän väittää.

Tommilan mukaan julkisuutta saaneesta kuopiolaistutkimuksesta oli hyötyäkin: Sen ansiosta yhä useammat tietävät, että puut pesässä pitää sytyttää ylhäältä päin, ei alhaalta. Näin haitallisia aineita syntyy vähemmän.

Leskinen puolestaan kertoo tutkimusten osoittavan, että jatkuvasti lämpiävä kiuas puskee kiuaskivistä kaasuja. Sen sijaan savusaunassa lämmityksen jälkeen kivet hiljakseen vain kylmenevät, eikä kaasua pääse ilmaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.