Savulle altistuminen pubeissa lisääntynyt

Pubeissa ja yökerhoissa yhä useampi tarjoilija altistuu tupakansavulle yli neljä tuntia päivässä. Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan ravintolatyöntekijät tupakoivat muuta väestöä yleisemmin.

Ravintolatupakointi haittaa työntekijöitä tuoreen kyselyn mukaan erityisesti erityisesti pubeissa ja yökerhoissa.

Savulle työpäivänsä aikana yli neljä tuntia altistuneiden työntekijöiden määrä on niissä viime vuosina jopa lisääntynyt. Muissa ravintoloissa savulle altistuminen on vähentynyt sen jälkeen kun ravintolatupakointia koskeva lainmuutos tuli voimaan, mutta odotettua hitaammin, sanoo professori Kari Reijula Työterveyslaitokselta.

Tämänvuotisen kyselyn mukaan pubien ja yökerhojen tarjoilijoista 72 prosenttia altistui tupakansavulle yli neljä tuntia päivässä, vuonna 2003 heidän osuutensa oli 66 prosenttia. Harvempi kuin joka kymmenes tarjoilija pystyi välttämään savulle altistumisen kokonaan työvuorojensa aikana.

Työterveyslaitos on selvittänyt yhdessä PAM-liiton ja Suomen Hotelli- ja Ravintolaliiton kanssa tupakansavulle altistumista ravintola-alalla siitä lähtien, kun ensimmäinen ravintolatupakointia koskeva lain muutos tuli voimaan seitsemän vuotta sitten.

Tämänvuotiseen kyselyyn osallistui noin 1000 ravintolatyöntekijää erityyppisistä ravintoloista, joissa tupakansavulle altistuminen on vaihdellut hyvin paljon.

Kyselyn mukaan ravintolatyöntekijät tupakoivat myös itse muuta väestöä yleisemmin. Kun kaikista naisista tupakoi päivittäin 19 prosenttia, ravintoloiden naistyöntekijöistä sauhuttelee 31 prosenttia. Miehistä päivittäin tupakoivia on 24 prosenttia, mutta ravintoloiden miestyöntekijöistä tupakoi 39 prosenttia.

Siirtymäaikaa haettu odotettua vähemmän

Vuonna 2000 voimaan tullut nykyinen tupakkalaki on vähentänyt tupakansavulle altistumista ravintoloissa, mutta Reijulan mielestä odotettua hitaammin. Vuonna 1999 kaikista ravintolatyöntekijöistä noin puolet altistui tupakansavulle yli neljä tuntia, nyt joka neljäs.

Reijula uskoo, että nyt kesäkuun alussa voimaan tuleva tupakkalain uudistus vähentää savualtistusta oleellisesti. Reijulan mukaan jatkoaikaa ravintolatupakoinnille on haettu odotettua vähemmän, vaikka pyyntöjä tupakansavupitoisuuden mittaamiseksi on tullut Työterveyslaitokselle runsaasti.

Mittaustulosten jälkeen siirtymäaika on kuitenkin usein jätetty hakematta. Reijula arvelee tämän johtuvan siitä, että useimmissa ravintoloissa tupakansavun kulkeutumista tupakointialueelta savuttomille alueille ei ole voitu yrityksistä huolimatta kokonaan estää.

Tämän vuoksi useimmat ravintolat ovatkin päätyneet kieltämään tupakoinnin asiakastiloissa, pyytämään asiakkaita tupakoimaan ravintolan ulkopuolella tai tarvittaessa rakentamaan erillisen tupakkakopin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat