Mainos

Savonlinnan oopperajuhlien talous nipin napin kuivilla

Helle ja lama ovat näkyneet Savonlinnan oopperajuhlien lipunmyynnissä.

- Ostopäätökset on jätetty viime hetkiin, kertoo myynti-ja markkinointijohtaja Tiina Olkkonen.

- Nyt kun jäljellä on viisi Ruotsin kuninkaallisen oopperan esitystä, näyttää siltä, että tulemme pääsemään hyvin lähelle budjettitavoitetta.

Loppuviikolle on vielä jonkin verran tilaa, rahoitus saattaa nousta juuri ja juuri kuiville. Konserttilippujen myynti jäi sen sijaan tavoitteesta - Olkkonen ei tarkenna miten kauas.

Lipputulot ovat oopperan rahoituksesta 70 prosenttia, sponsoreilta saadaan 15 prosenttia ja loput 14 - 15 prosenttia tulee julkisena avustuksena, siis veronmaksajien pussista.

- Toiminta-avustuksen määrähän on 15 vuodessa pudonnut 24:stä 14 prosenttiin. Koko juhlien budjetti on tänä vuonna kahdeksan miljoonaa euroa.

Ooperajuhlien johtoa huolestuttaa avustuksen vähentäminen, joita perustellaan sillä, että ooperajuhlat tulee jo toimeen omillaan.

- Samalla meillä on kuitenkin valtavan suuri merkitys Suomi-brändinä ja sen ylläpitäminen maailmanluokassa vaatii suuria panostuksia, kertoo Olkkonen.

- Mikään muu oopperafestivaali ei kustanna itse yhtä suurta osaa menoistaan, kertoo Olkkonen.

Oopperajuhlat työllistää

Pelkästään oopperajuhlien palkkalistoilla Savonlinnassa on tänä kesänä yli 800 ihmistä, joista 520 on taitelijoita. Ympäri vuoden oopperajuhlien toimistossa on 18 työntekijää, mutta koko työllistämisvaikutus on henkilötyövuosina 70 - 80.

Oopperajuhlat ja sen oheistapahtunat tuovat Savonlinnaan pelkästään heinäkuussa noin 200 000 yöpymistä, kerrotaan Savonlinnan matkailutoimistosta.Puolet näistä asuu yksityismajoituksissa, puolet rekisteröidyissä hotelleissa ja majataloissa. 40 prosenttia oopperavieraista on päivämatkustajia, mutta kaikki jättävät rahaa paikkakunnalle.

Oopperan toimisto on tutkinut tulovirtoja ja päätynyt pyöreään ilmaisuun: "miljoonia euroja" jää tälle seudulle.

Turistivirtoja on tullut hyödyntämään useita helsinkiläisbutiikkeja ja taidekauppiaita. Samat tulevat vuosi toisensa jälkeen. Se kertoo jotakin kannattavuudesta.

27 000 asukkaan Savonlinnan näyttäisi ilman oopperajuhlien tuomaa turismia varmasti aivan toisenlaiselta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.