Mainos

Savon Sanomat: Yhä useampi hankkii poliisilta henkilökortin – Passihakemusten määrä väheni viime vuonna

2:01

Henkilökortteja haetaan poliisilta yhä enemmän, uutisoi Savon Sanomat. Vaikka passeja haetaan yhä eniten, henkilökorttihakemusten määrät ovat isossa kasvussa.

Viime vuonna henkilökortteja haettiin 23 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Henkilökorttihakemuksia jätettiin poliisille lähes 196 000 kappaletta, kun edellisvuonna määrä oli noin 159 000.

Video: Viro joutui sulkemaan sähköisiä henkilökortteja tietoturvariskien takia.

Passihakemusten määrä laski sen sijaan vajaalla kymmenellä prosentilla. Poliisille passihakemuksen jätti netissä tai lupakansliassa yhteensä noin 768 000 ihmistä. Hakemusten määrä väheni viime vuonna lähes 80 000 kappaleella edellisvuodesta.

Henkilökorttien suosion kasvun syytä ei varmuudella tiedetä. Yksi syy voi olla, että nuoret aikuiset hankkivat henkilökortin henkilöllisyystodistukseksi esimerkiksi ravintolaan pääsemistä varten.

Ajokortin ajaminen on etenkin isoissa kaupungeissa vähentynyt, joten kaikki nuoret eivät aja ajokorttia, ja toisaalta passi on isokokoinen baarissa mukana kannettavaksi.

Henkilökortteja hankkivat myös iäkkäät ihmiset, jotka esimerkiksi palauttavat ajokorttinsa poliisille. Kun ajokorttia ei ole eikä passille ole tarvetta, henkilölle suositellaan henkilökortin hakemista.

Lisäksi pankit vaativat yleensä henkilöllisyystodistukseksi jompaa kumpaa virallista asiakirjaa: henkilökorttia tai passia, sillä ajokorttia ei katsota viralliseksi henkilöllisyystodistukseksi.

Lupakanslioiden ruuhkat vähentyneet

Vaikka passien ja henkilökorttien hakumäärät ovat todella suuria, poliisin lupakanslioiden ruuhkat ovat vähentyneet Suomessa.

Viime vuonna jo yli 70 prosenttia passihakemuksista jätettiin poliisin nettisivun kautta. Henkilökorttihakemuksista laitettiin sähköisesti vireille 54 prosenttia.

Monella on passi, mutta mahdollista on myös hakea passia ja henkilökorttia samalla kertaa samalla valokuvalla. Niin kutsutut yhteismyönnöt eivät ole kuitenkaan kovin yleisiä. Molempien hankkimista yhtä aikaa voi rajoittaa esimerkiksi niiden hinta.

Vuonna 2016 passeja haettiin ennätysmäärä. Silloin päättyivät viimeiset kymmenen vuotta voimassa olleet passit. Nykyään passit ja henkilökortit ovat voimassa enintään viisi vuotta.

Asiakkaat kertoivat henkilökortin hakemisen tarpeeksi pankkien kiristyneen käytännön henkilöllisyystodistuksissa sekä halun saada passia pienempi ja kätevämpi matkustusasiakirja.

Kolmanneksi yleisin poliisilta haettava lupa on aselupa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.