Mainos

Savon Sanomat: Kaavoituksissa ei tilaa muslimien päämoskeijalle

Kuntien kaavoituspolitiikka estää muslimeja rakentamasta Suomeen kunnollista päämoskeijaa.

Imaami Anas Hajjar Suomen islamilaisesta yhdyskunnasta kertoo Savon Sanomissa, että moskeijoiden rakentaminen on osoittautunut lähes mahdottomaksi.

- Suomessa kaavoitetaan nyt vain vähän maita uusille kirkoille. Moskeijan saaminen on kaatunut tonttimaiden ja rakennuslupien puutteeseen, Hajjar sanoo.

Hajjar pitää kaavamuutoksiakin lähes mahdottomina. Pitkät käsittelyajat ja naapurien kuulemiset tekevät kaavamuutoksesta kalliin, eikä muutoksen hyväksyminen ole varmaa.

Tällä hetkellä Suomessa on vain yksi varta vasten rakennettu moskeija. Se on Järvenpäässä tataariyhteisön käytössä.

Helsingin yliopiston uskontotieteiden professori Tuula Sakaranaho pitää moskeijapulaa ongelmana uskonnonvapaudelle. Lisäksi moskeijoiden puute eristää muslimit näkyviltä yhteiskunnassa. Sakaranahon mukaan sen seurauksena muslimit eivät tunne olevansa osa yhteiskuntaa, ja toisaalta muut eivät pääse tutustumaan islamilaiseen kulttuuriin.

- Esimerkiksi Irlannissa muslimeilla on näyttävä päämoskeija, joka mahdollistaa päättäjien vierailut ja tutustumisen uskontoon. Myös koululaisryhmät käyvät säännöllisesti moskeijassa, Sakaranaho kertoo. - Irlannissa näkyvyys on taannut muslimeille myös vaikutusmahdollisuuden. Jos maailmalla tapahtuu jotain islamiin liittyvää, asiasta kysytään tutkijoiden sijaan muslimivaikuttajilta.

Suomessa asuu tällä hetkellä 60 000-70 000 muslimia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.