Mainos

Savon nigerialaishuijareille ehdotonta vankeutta

Iisalmen käräjäoikeus on tuominnut ehdottomaan vankeuteen kaksi nigerialaismiestä, jotka yrittivät huijata iisalmelaiselta hotellinomistajalta puoli miljoonaa euroa.

Juttu sai alkunsa siitä, kun nigerialaismiehet saapuivat tekemään kauppaa iisalmelaisen yrittäjän kanssa tämän hotellista. Kauppaneuvotteluiden aikana he esittivät yrittäjälle, että he pystyvät valmistamaan kemikaalein rahaa valkoisista paperisuokaleista. Tähän hankkeeseen he pyysivät hotellikauppiasta hankkimaan 500 000 euroa oikeaa rahaa.

Yksi miehistä oli näyttänyt hotellinomistajalle seteleitä ja niiden käsittelyä kemikaaleilla. Omistaja oli jo tässä vaiheessa päättänyt ilmoittaa asiasta poliisille, mutta oli kuitenkin mennyt miehen kanssa pankkiin, jossa rahat oli todettu laillisiksi.

Käräjäoikeuden pohdittavana oli, onko teko edennyt rangaistavan yrityksen asteelle. Käräjäoikeus katsoi, että miehet aloittivat petollisen menettelyn ryhtymällä kauppaneuvotteluihin hotellinomistajan kanssa. Oikeus perusteli tuomiota myös sillä, että tekijät eivät ole pyrkineet estämään rikoksen syntymistä, vaan rikoksen epäonnistuminen johtui siitä, että hotellinomistaja teki tutkintapyynnön poliisille.

Käräjäoikeuden mukaan miesten tarkoitus oli erehdyttää myyjää. Oikeus katsoo, että tavoitellun hyödyn ja sitä kautta aiheutettavan vahingon määrä ja on ollut suuri ja tekotapa suunnitelmallinen.

Reilun vuoden ehdottomat tuomiot tulivat muun muassa törkeän petoksen yrityksestä. Kolmas mies selvisi ehdollisella, hänet tuomittiin avunannosta törkeän petoksen yritykseen.

Käräjäoikeus päätti, ettei miehiä ole tämän asian vuoksi enää syytä pitää vangittuina. Vankilaan he joutuvat vasta, jos tuomiosta ei valiteta tai hovioikeus valituksen jälkeen passittaa heidät vankilaan.

Miehet pysyvät Suomen Tietotoimiston mukaan kuitenkin telkien takana. Myöhemmin tänään sama käräjäoikeus päätti poliisin esityksestä, että miehet otetaan säilöön ulkomaalaislain perusteella. Heidät karkotetaan Espanjaan, joka on heidän vakituinen asuinpaikkansa Euroopan unionissa.

Poliisin mukaan on epäselvää, saadaanko heitä enää sieltä käsin vankilaan.

(17.12)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja