Mainos

Savolaisesta energiafuusiosta aiesopimus

Pohjoissavolaiset energiayhtiöt Savon Voima ja Kuopion Energia ovat yhdistymässä yhdeksi maan suurimmista jakeluyhtiöistä. Tosin aiesopimus on vielä hyväksyttävä omistajakunnissa. Tänään julkisuuteen tuli kuitenkin vielä yksi uusi, Savon voimasta kiinnostunut ostajaehdokas: monikansalliseen Hanson-yhtymään kuuluva energiayhtiö.

Savolainen sähköpokeri ei saanut vieläkään lopullista ratkaisua. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että enemmistö savolaisomistajista on sanomassa kiitos ei ulkopuolisille houkutuksille. Kuopion Energiasta ja Savon Voimasta on tehty puolenkymmentä tarjousta. Ruotsalaisen Vattenfallin lisäksi mukaan tuli tänään englantilainen Eastern -sähköyhtiö.

Myymällä molemmat yhtiöt savolaiset olisivat kahmaisseet riihikuivaa rahaa noin 1,6 miljardia markkaa. Mutta rahat eivät siis näytä kelpaavan. Kuopion Energia ja Savon Voima halutaan fuusioida siten, että uudesta yhtiöstä Kuopion kaupunki omistaisi 40 prosenttia, Savon Voiman omistajakunnat noin 30 prosenttia ja joku ulkopuolinen taho voisi myös omistaa kolmanneksen. Ainakin Espoon Sähkö on osoittanut ostohalukkuutta. Kuopion kaupunki saisi fuusiossa vain 50 miljoonaa markkaa vastiketta.

Fuusio on hyväksyttävä kaikissa Pohjois-Savon kunnissa erikseen. Päätöksentekoon menee koko kesä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaksi kolmasosaa omistajista kannattaa fuusiota.

Aiesopimukseen kirjattu tuottovaatimus on viisi prosenttia sijoitetulle 1,6 miljardin pääomalle. Savolaissähkön hinta onkin sitten kysymysmerkki. Fuusiossa se aiotaan säilyttää nykyisellä tasolla tehtailemalla tarvittava määrä tytäryhtiöitä. Ratkaisun laillisuus ei ollut tänään vielä täysin selvillä.
(MTV3/Keimo Lehtiniemi)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.