Mainos

Säveltäjä Tauno Marttinen täyttää 90 vuotta

Säveltäjä Tauno Marttinen täyttää perjantaina 90 vuotta.

Helsingissä syntynyt, Viipurissa opiskellut ja Hämeenlinnassa elämäntyönsä tehnyt Marttinen on säveltänyt yli kolmesataa teosta. Romanttisen, sittemmin esityskieltoon asettamansa varhaistuotannon jälkeen hän päätyi 1950-luvun lopulla dodekafoniaan eli kaksitoistasäveljärjestelmään ja 1960-luvulla vapaatonaalisuuteen.

Marttisen laajaan tuotantoon kuuluu useita oopperoita, yhdeksän sinfoniaa, konserttoja sekä kamari- ja vokaalimusiikkia. Sävellystyönsä ohella Marttinen on toiminut Hämeenlinnan kaupunginorkesterin johtajana vuosina 1949-58 ja Hämeenlinnan musiikkiopiston johtajana vuosina 1950-75.

Helsingin kaupunginorkesteri juhlii Tauno Marttisen syntymäpäivää kantaesittämällä säveltäjän neljännen, 18 vuotta sitten sävelletyn pianokonserton torstaina Finlandia-talossa. Solistina on Paavali Jumppanen ja kapellimestarina Leif Segerstam.

Helsingissä Marttista juhlistetaan HKO:n lisäksi ainakin Sibelius-Akatemian Klassista-sarjan konsertissa 8. lokakuuta. Marttisen kotikaupungin Hämeenlinnan kaupunginorkesteri järjestää niin ikään lokakuussa säveltäjän juhlakonsertin, jossa esitetään hänen klarinettikonserttinsa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.