Mainos

Sauvakävelystä koululiikuntaa?

Suomen Latu haluaisi sauvakävelyn osaksi alaluokkien liikuntatunteja.

Yhdistys on kouluttanut Oulussa ohjaajia, jotka kiertävät kouluilla opastaen koululaisia oikeaoppiseen sauvakävelyyn. Suomen Ladun toiminnanjohtajan Tuomo Jantusen mukaan toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muihin kouluihin ja ottaa lopulta mukaan opintosuunnitelmiin, jos koulujen kokemukset toiminnasta osoittautuvat myönteisiksi.

-Tässä hankkeessa on ollut mukana satoja lapsia. Tulokset ovat hyvin lupaavat. Lapset ovat olleet innoissaan, Jantunen kertoo.

Hänen mukaansa sauvakävelyopastusta on pidetty 3.-5.-luokkalaisten eli 9-11-vuotiaiden lasten liikuntatunnilla. Ohjaajat ovat neuvoneet lapsille oikeanlaista sauvakävelytekniikkaa, minkä jälkeen oppilaat ovat suunnanneet maastoon.

Jantunen kertoo, että 9-11-vuotiaiden koululaisten valinta opastuksen kohderyhmäksi johtuu muun muassa siitä, että heidän iässään osa koululaisista jättää vanhan urheiluseuraharrastuksen ja etsii itselleen uutta mielekästä liikuntamuotoa. Toiminnanjohtajan mukaan 3.-5.-luokkalaiset ovat kokemusten perusteella myös innostuneita hiihtämisestä, minkä vuoksi hän arvelee innostusta olevan myös sisarlajiin sauvakävelyyn.

Tuomo Jantunen kertoo, että sauvakävelyinnon levittämisen tavoitteena on tarjota lapsille monipuolista liikuntaa.

-Kouluissa on oppilaita, joilla on vähän ylipainoa ja jotka eivät ole oikein innostuneita pallopeleistä ja muusta hikiliikunnasta. Sauvakävelyssä onnistuvat kaikki. Vammainenkin pääsee sauvojen kanssa aika mukavasti liikkeelle, hän perustelee.

Toiminnanjohtaja kertoo, että sauvakävelystä haluttaisiin myös koko perheen harrastus. Sauvakävelytekniikan oppineet koululaiset voisivat opastaa vanhempiaan ja isovanhempiaan oikeaoppisesti lajin saloihin.

Suomen Ladun aloittama sauvakävelykoulutus on kestänyt Oulussa pari viikkoa. Pilottihanketta puoltavat Oulun kaupungin opetus- ja liikuntavirastot sekä Opetushallitus. Hanketta ryhdytään Tuomo Jantusen mukaan ruotimaan muutaman viikon kuluessa. Tällöin päätetään myös jatkotoimista.

Sauvakävelyn matkaa koulujen opintosuunnitelmiin jarruttaa muun muassa se, ettei lapsille sopivia oikean mittaisia sauvoja ole noin vain tarjolla.

-Välineistöä on aika vaikea saada ostettua. Eihän se investointi tietysti suuren suuri ole, kerran hankitut sauvat kestävät vuosikausia. Luulisin, että sauvavalmistajat lähtisivät tähän kuvioon mukaan, Jantunen suunnittelee.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.