Mainos

Sauli Niinistö valmis vaalikeskusteluun lokakuun lopussa

3:15

Presidentti Sauli Niinistö ilmoittaa olevansa valmis osallistumaan presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyihin lokakuun lopulla.

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva valmistelee Niinistön mukaan vaalikeskustelua lokakuun lopulle.

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kritisoi Niinistöä tiistaina siitä, että hän oli aiemmin sanonut lähtevänsä mukaan keskusteluihin vasta joulukuussa itsenäisyyspäivän jälkeen. Myöhäinen mukaanlähtö oli Vanhasen mielestä ongelmallista kansanvallan kannalta.

– Jos aloittaisimme vaalikeskustelut jo nyt, meillä ehtisi olla satoja vaalikeskusteluja. Luulen, että ihmiset ehtisivät jo kyllästyä ennen vaalipäivää, Niinistö sanoi toimittajille keskiviikkona Porin SuomiAreena-tapahtumassa.

– Kyllä minä mukana olen, totta kai, huomattavasti enemmän kuin vastaavissa tilanteissa aikaisemmin istuvat presidentit ovat olleet, Niinistö lupasi.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on määrä järjestää tammikuun lopussa. Mahdollinen toinen kierros järjestetään kaksi viikkoa myöhemmin helmikuussa.

– Jos Evan aloituskeskustelu järjestyy, niin vaalikeskusteluja käydään ennätyspitkä aika. Kolmisen kuukautta ennätetään paneeleja kiertää. Siinä järjestyy monet juttelut, Niinistö sanoi.

Niinistö muistutti, että kaksi kuukautta riitti vaalikeskustelujen käymiseen myös esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaalien alla.

Ei vielä virallinen ehdokas

Niinistö kummeksui Porissa Vanhasen esittämää kritiikkiä ja muistutti, että vuonna 2005 pääministeri Vanhanen itse esitti yhdessä presidentti Tarja Halosen kanssa toiveen, että vaalikeskustelut aloitettaisiin vasta vajaat kaksi kuukautta ennen vaaleja.

Ensimmäinen vaalikeskustelu käytiin Niinistön mukaan tuolloin marraskuun lopulla.

Niinistö muistutti myös, ettei hän ole virallinen presidenttiehdokas ennen kuin oikeusministeriö on hyväksynyt hänen ehdokkuuttaan kannattaneiden 20 000 henkilön allekirjoittamat kannatuskortit.

Niinistön mukaan hän ei osallistu millään lailla kannatuskorttien keräämiseen eikä näin ollen myöskään vielä kampanjoi uuden presidenttikauden puolesta.

Ei vaaleja päällekkäin

Niinistö ei ole pahoillaan siitä, että maakuntavaaleja ei järjestetä tammikuussa samaan aikaan presidentinvaalien kanssa.

Hallitus ilmoitti viime viikolla, että sote-uudistus lykkääntyy vuodella ja että maakuntavaalit lykkääntyvät ensi vuoden lokakuulle.

– Ehkä tämä on vähän selkeämpi tilanne, ettei kahta erilaista vaalia ole samaan aikaan liikkeellä, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi toivovansa, että sote-uudistuksen lykkääntymisen myötä nyt saadaan aikaan sellainen lopputulos, joka voidaan myös toteuttaa.

– Tässä on nyt jonkun aikaa risteilty edestakaisin niissä asioissa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.