Mainos

Sauli Niinistö purki tunteitaan eilisestä tapaamisesta kirjoituksessaan – Kiittää mielenosoittajia ja kertoo saamistaan vetoomuksista: "It's on You"

8:21

Presidentti Sauli Niinistö julkaisi tänään kirjoituksen Facebookissa, jossa hän purkaa ajatuksiaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin eilisestä tapaamisesta Helsingissä. Kirjoituksen otsikko on ”Ohi on.”

VIDEO: Sauli Niinistö kommentoi tapaamista eilen CNN:n toimittajalle

– Otsakkeen tunnelmaa oli ilmassa, kun eilisiltana sain viestin : No, nyt on sitten Putininkin kone noussut! Niinistö aloittaa kirjoituksensa.

Hän kertoo olleensa helpottunut kun ”tästä ruljanssista selvittiin.” Selviämisen syiksi hän nosti suomalaiset, jotka ottavat hänen mukaansa vastuuta ja ovat luotettavia.

Kiitoksia saavat niin turvallisuuden, majoituksen, viestinnän, kuljetuksen – ylipäätänsä kaiken parissa työskennelleet. Sekä helsinkiläiset:

– Avoimena ja aurinkoisena tälle kaikelle siitä huolimatta, että vaivaa ja harmia aiheutui monille.

Tällä Niinistö viitannee ongelmiin, joita tapaamisesta aiheutui esimerkiksi Helsingin liikenteelle.

Mielenosoittajille sataa kiitosta

Kokonaisen kappaleen Niinistö omisti myös mielenosoittajille. He olivat presidentin mukaan liikenteessä hyvien asioiden puolesta.

– Minulle oli siitä paljon apua, ei tarvinnut osoittaa vieraita sormella vaan riitti kun viittasi mielenosoituksiin ja kertasi niissä esillä olleet hyvät asiat.

– Ja siihen lopuksi vielä viaton pohdiskelu, että taitaakin Suomi juuri niiden vuoksi olla vakain, vapain ja onnellisin maa. Perille meni, ilmeestä näki.

Ennen presidenttien tapaamista monet asiantuntijat pelkäsivät, että tapaamisella voi olla huonoja seurauksia. Esimerkiksi uhkakuvina nähtiin, että Trump voisi sopia Putinin kanssa Nato-harjoituksista tai tehdä eurooppalaisten näkökulmasta haitallisia diilejä esimerkiksi Krimiin tai Syyrian suhteen.

Niinistö kertookin saaneensa useita viestejä ja vetoomuksia nostaa esiin muun muassa ihmisoikeuksia, vapauksia ja turvallisuuskysymyksiä, liittyen esimerkiksi Eurooppaan, Ukrainaan sekä Itämereen.

Erään amerikkalaissenaattorin sanat jäivät soimaan hänen korviinsa:

- Olet viimeinen päämies joka puhuu presidentti Trumpille ennen hänen Putin-tapaamistaan. It’s on You!

"Toivottavasti en puhellut salaisuuksia"

Useat asiantuntijat ovat arvostelleet tapaamista – etenkin Trumpin näkökulmasta. Muun muassa republikaanien senaattori ja presidentiksi Barack Obamaa vastaan pyrkinyt John McCain on kutsunut tapaamista traagiseksi virheeksi: "Kukaan aiemmista presidenteistä ei ole nöyrtynyt näin säälittävästi tyrannin edessä."

Niinistön kirjoituksessa on kuitenkin kohta, jonka voi tulkita toppuutteluksi yltiöpäisen negatiivisille arvioille tapaamisesta:

– Meille, jotka uhkakuvia näimme, niiden toteutumatta jääminen on suuri helpotus. Negatiivisen puuttuminen on tässä positiivista, Niinistö kirjoittaa.

Presidentin mukaan muutoin tapahtuman anti on selkeä eli keskusteluyhteys on luotu. Hänen mukaansa asevalvonta ja -riisunta sekä strateginen vakaus olivat eniten ”toiveita herättäviä kokonaisuuksia.”

Pieni pelko Niinistölle tosin jäi, muttei niinkään itse tapaamiseen liittyen:

– Ihan tuolla alun helpotuksen tunteella en tästä tosin selvinnyt. Tänä aamuna leikkaussalin heräämössä eiliset vielä päässäni jatkuivat, toivottavasti en puhellut isoon ääneen, ainakaan salaisuuksia.

Sauli Niinistölle tehtiin tänään päiväkirurginen toimenpide, josta hän on ilmeisesti toipunut.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.