Sauli Niinistö: Suomella töissä?

Mitä tulikaan sanotuksi tai luvatuksi, Sauli? MTV3:n Uutisten internetin vaalitoimitus kokosi presidentinvaalien toiselle kierrokselle äänestetyn kokoomuksen Sauli Niinistön keskeisimmät vaalipuheet yhteen pakettiin.

Kampanja-Sauli

Sloganikseen Niinistö, 63, on valinnut "Suomella töissä". Tällä hän korostaa suhdettaan työhön ja ahkeruuteen. llmaus onkin lähellä perinteistä ajatusta suosta, kuokasta ja periksiantamattomasta Jussista.

Yrittäjä-Sauli

Niinistö on haastatteluissa ja vaalitenteissä maalaillut itsestään lavealla pensselillä kuvaa niin yrittäjien kuin palkansaajien presidenttinä.

Voimakkaimmin hän on kuitenkin nostanut esille pienten ja keskisuurten yritysten menestystarinoita. Niinpä Sauli-Suomi on yrittäjyyden Suomi, jossa palkansaajien laittomat eli työehtosopimusten voimassa ollessa järjestetyt ulosmarssit ja lakot olisi kielletty – tai ainakin lakkosakot olisivat nykyistä rapeammat.

Ydinvoimasta presidentti Niinistö luopuisi, jos tarjolla olisi taloudellisesti kannattava vaihtoehto. Muutoin ydinvoimalat pidetään pystyssä ja käynnissä, sillä "niistä luopuminen vaatisi hyvinvoinnin madaltamista".

Nuorten syrjäytymiseen Sauli-Suomi tarttuisi rivakasti "pyrkien katkaisemaan sukupolvien yli ulottuvan ketjun". Sen sijaan positiivista diskriminaatiota eli esimerkiksi lisärahan antamista kouluille, joissa opiskelee poikkeuksellisen paljon vähemmän koulutettujen perheiden lapsia, Niinistö ei suosisi.

Eurosta pidettäisiin kiinni, joten markan perään haikailu olisi lopetettava viimeistään Sauli-Suomessa.

Mutta kuten kilpakumppaninsa vihreiden PekkaHaavisto myös Niinistö joutuu jättämään päätökset kotimaan asioissa hallitukselle ja pääministerille ja keskittymään presidentin tehtävistä keskeisimpään eli Suomen ulkopolitiikkaan Euroopan unionin ulkopuolella.

Natoon ei liityttäisi ilman kansanäänestystä, mutta jos presidentillä sittenkin olisi valta päättää asiasta "eurooppalaisen puolustusyhteistyön päätepisteessä voisi vastaan tulla myös Nato". Globalisaatiota Niinistö-Suomessa tuettaisiin, sillä presidentin mielestä se tukisi myös pohjoismaista hyvinvointivaltiota.

Kylään kuninkaallisille

Ensimmäiselle valtiovierailulle tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaisi puolisonsa Jenni Haukion kanssa perinteiseen tapaan Ruotsiin.

Yhteistyötä venäläisten kanssa tulisi kuitenkin tiivistää: suomalaisesta demokratiasta tehtäisiin vientituote, kun suomalais- ja venäläispuolueet ryhtyvät kommunikoimaan keskenään suoraan ilman välikäisiä.

Epäitsekäs Sauli?

Arvoistaan tärkeimmäksi Niinistö on listannut oikeudentuntoisuuden, sitä seuraavat epäitsekkyys ja luotettavuus. Presidentin armahdusoikeudesta hän olisi valmis luopumaan. Homo- ja lesbopariella ei Sauli-Suomessa olisi edelleenkään oikeutta avioliittoon.

Suomalaiset valitsevat 12. presidentin sunnuntaina 5. helmikuuta.

Näkemykset on poimittu MTV3:n ja Ylen vaalitenteistä sekä HS:n ja HBL:n vaalikoneista.

Lue myös:

    Uusimmat