Saudiprinsessan ihmiskauppasyyte - "Rikkaat luulevat olevansa lain yläpuolella"

Saudi-Arabian prinsessa Meshael Alaybania, 42, saattaa uhata jopa 12 vuoden vankeustuomio ihmiskaupasta.

Alayban oli palkannut 30-vuotiaan kenialaisnaisen työskentelemään palvelijanaan ensin Saudi-Arabiassa ja myöhemmin prinsessan Kalifornian-asunnolla.

Alkuperäisen sopimuksen mukaan kenialaiselle oli luvattu kahdeksan tunnin työpäiviä viidesti viikossa. Kuukausipalkaksi oli sovittu 1600 dollaria.

Alayban otti kenialaisnaisen passin haltuunsa heti heidän saavuttua Kaliforniaan estääkseen työntekijäänsä pakenemasta. Kenialainen on kertonut prinsessan teettäneen hänelle jopa 16 tunnin työpäiviä reilun 200 dollarin kuukausipalkalla.

Kenialainen pääsi pakenemaan viime tiistaina prinsessan Kalifornian-asunnosta. Nainen meni poliisiasemalla ja ilmoitti tilanteestaan.

Hän johdatti myöhemmin poliisin asunnolle ja prinsessa pidätetiin. Asunnosta poliisi löysi neljä filippiiniläistä palvelijaa. Myös heidän passinsa prinsessa oli takavarikoinut. Ainakaan toistaiseksi Alaybania ei kuitenkaan syytetä ihmiskaupasta filippiiniläispalvelijoidensa osalta.

Alayban pääsi viime viikolla odottamaan tulevaa oikeudenkäyntiä viiden miljoonan dollarin takuita vastaan. Prinsessan passi on takavarikoitu, jotta tämä ei pääsisi pakenemaan Yhdysvalloista. Lisäksi hän joutuu käyttämään gps-valvontapantaa.

Alaybanin oikeudenkäynnin on määrä alkaa tämän kuun lopussa.

Tuhansia prinssejä ja prinsessoja

Prinsessa Alayban on yksi Saudi-Arabian kuningasperheen jälkeläisen, prinssi Abdulrahman bin Nasser bin Abdulaziz al-Saudin kuudesta vaimosta.

Kuninkaalliseen perheeseen kuuluu tuhansia prinssejä ja prinsessoja, joista osa on joutunut vaikeuksiin lain kanssa.

Esimerkiksi vuonna 2002 saudiprinsessa Buniah al-Saud sai pahoinpitelysyytteen työnnettyään palvelijansa alas portaista Floridassa. Prinsessa sai teostaan tuhannen dollarin sakot. Toisen saudiprinsessan Maha al-Sudairin epäiltiin vuonna 1995 hakanneen palvelijansa. Syytteitä ei koskaan nostettu prinsessaa vastaan.

Washingtonilaisen Persianlahden asioihin keskittyneen tutkimuslaitoksen mukaan vaikutusvaltaiset saudikuninkaalliset selviävät usein rötöksistään rahalla.

– Näillä ihmisillä on valtavasti rahaa ja he kuvittelevat olevansa lain yläpuolella, kertoo laitoksen johtaja Ali AlAhmed.

Lähteet: Los Angeles Times, The Guardian, New York Times, BBC

Lue myös:

    Uusimmat