Mainos

Saudikoneen kaappaus päättyi leppoisasti

Irakiin kaapattu saudiarabilainen matkustajakone lähtee vielä illalla Irakista takaisin Saudi-Arabiaan. Konekaappaus päättyi rauhanomaisesti eilisiltana, kun kaikki koneessa olleet 104 ihmistä pääsivät vapaiksi ja kaksi kaapparia antautuivat irakilaisille viranomaisille Saddamin kansainvälisellä lentokentällä Bagdadissa. Lehdistötilaisuudessa kaapparit ylistivät Irakia ja moittivat YK:ta sekä USA:ta.

Saudiarabialaiselle lentoyhtiölle kuuluva Boeing 777-200 -kone oli matkalla Jeddasta Saudi-Arabiasta Lontooseen, kun se kaapattiin eilen ja pakotettiin lentämään Bagdadiin. Kaapparit uhkasivat räjäyttää koneen, mutta kukaan ei tiettävästi loukkaantunut eikä väkivaltaa käytetty. Matkustajista oli brittejä nelisenkymmentä ja saudeja viisitoista.

Irakin viranomaiset hoitivat kaappauksen tarkkailijoiden mukaan "täydellisesti". Eräät tarkkailijat olivat kuitenkin sitä mieltä, että kaappaus oli "melkein liian hyvä ollakseen totta" irakilaisten kannalta. Kaapparit olivat kaksi nuorta miestä, joiden ilmoitettiin olevan saudeja.

Kaapparien sanat hunajaa Irakille

Varsin rennonoloiset kaapparit saivat pitää Saddamin kansainvälisellä kentällä lehdistötilaisuuden, jossa he tuomitsivat YK:n julistamat pakotteet Irakia vastaan. He kaappasivat koneen Irakiin, koska Irak "tuomitsee amerikkalaisten ylivaltapyrkimykset", kertoi kaapparien kanssa neuvotellut irakilainen viranomainen. Kaapparit ovat ilmoittaneet pyytävänsä turvapaikkaa Irakista. Irak on ilmoittanut harkitsevansa asiaa.

Kaapparit kertoivat myös, että he vaativat oikeutta ja tasa-arvoisuutta Saudi-Arabian kansalaisille ja tuomitsevat maassaan vallitsevan korruption ja ihmisoikeusrikkomukset. Tuomion kaappareilta sai myös amerikkalaisten ja brittiläisten sotilaiden läsnäolo Saudi-Arabiassa.

Kaapparit uhkasivat räjäyttää koneen vielä sen jälkeenkin kun he olivat irakilaisten viranomaisten huostassa. -Minulla on taskussani sytytin, jolla voin laukaista koneeseen asetetun pommin, kertoi toinen kaappareista toimittajille irakilaisten poliisien ympäröimänä. Useat koneen matkustajat kertoivat, etteivät tienneet kaappauksesta ennen kuin kone oli laskeutunut Bagdadiin.
-En ollut tietoinen kaappauksesta ennen kuin tajusin, että kenttä jolle olimme laskeutuneet ei ollut Heathrow, sanoi brittiläinen Jacky Doyle.

Saddamin kansainvälinen kenttä Bagdadissa avattiin uudelleen elokuussa, mutta YK:n julistaman lentokiellon vuoksi lentoliikenne Irakiin on ollut lähes pysähdyksissä kymmenen vuotta. Useista arabimaista ja Ranskasta ja Venäjältä on kuitenkin viime viikkoina saapunut Bagdadiin lentokoneita. Nämä maat katsovat, että Irakia vastaan 1990 julistettu YK:n lentokielto ei koske ei-kaupallisia lentoja. Yhdysvallat ja Britannia puolestaan ovat sitä mieltä, että kielto koskee kaikkia lentoja Irakiin.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.