Mainos

Saudi-Arabian terrori-isku koventaa USA:n asenteita

Saudi-Arabiassa tapahtunut terrori-isku koventaa Yhdysvaltain asennetta terrorismia vastaan.

Varapresidentti Dick Cheneyn mukaan terrori-isku todistaa, että terrorismin vastainen sota ei ole lähelläkään loppua. Yhdysvalloissa on Irakin sodan jälkeen oletettu, että al-Qaida -järjestö olisi oleellisesti heikentynyt.

Saudi Arabian terrori-iskun kuolonuhrien lukumäärä on edelleen hämärän peitossa. Kuolleita on yli 20 mutta alle sata. Lukumääriä oleellisempaa on, että etenkin täällä Yhdysvalloissa pelko terrorismista on jälleen ihmisten arkipäivää.

Yhdysvalloissa oletettiin, että Afganistanin sota ja tämän kevään Irakin miehitys olisivat oleellisesti vähentäneet terrorismia. Yhdysvalloissahan Irakin sota myytiin kansalle terrorismin vastaisena taisteluna, vaikka Irakin osuudesta al-Qaeda-terroristien tukemiseen ei olekaan saatu selvyyttä.

- Meidän on löydettävä terroristit ja teemme kaiken voitavamme, jotta loisimme vaikeita kohteita, jotta meihin olisi vaikeaa iskeä.

- Lopultakin ainoa varma tapa turvata turvallisuus ja vakaus ja kansalaistemme ja ystäviemme turvallisuus on eliminoida terroristit ennen kuin he ehtivät hyökätä uudelleen, sanoo varapresidentti Cheney.

Saudi Arabian pommi-iskun suunnittelijaksi epäillään Afganistanissa oppinsa saanutta al-Qaidaan kuulunutta saudia. Pommi-iskun jäljiltä Yhdysvallat harkinnee myös suhteitaan Saudi-Arabiaan, jota Yhdysvallat on jo aiemmin syyttänyt liian lepsusta suhtautumisesta terrorismiin.

USA pelkää uusia iskuja Saudi-Arabiassa

Yhdysvallat on ilmoittanut vähentävänsä diplomaattiensa määrää Saudi-Arabiassa terroriuhan takia. Uutiskanava CNN kertoi, että amerikkalaiset viranomaiset pyrkivät varautumaan toistaiseksi siihen, että hyökkäyksiä tulee lisää.

Yhdysvaltain lisäksi Britannia kehottaa välttämään matkustamista Saudi-Arabiaan ja maassa oleskelevia kansalaisiaan olemaan varuillaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 14.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.