Saudi-Arabian kuningas haudataan jo tänään: Uusi kuningas toivoo yhtenäisyyttä muslimimaailmaan

Saudi-Arabian uusi kuningas Salman peräänkuuluttaa muslimi- ja arabimaiden välille yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta.

Salman sanoi pitämässään puheessa, että aikoo jatkaa edeltäjänsä Abdullahin viitoittamalla linjalla.

Abdullah haudataan myöhemmin tänään Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa muslimien perjantairukousten jälkeen. Useiden islamilaisten maiden valtionjohtajien on kerrottu matkustavan viime yönä kuolleen kuninkaan hautajaisiin.

Monet Maailman talousfoorumin kokoukseen Davosissa osallistuneet islamilaiset vaikuttajat ovat keskeyttäneet Sveitsin-vierailunsa Abdullahin hautajaisten takia. Esimerkiksi Jordanian kuningas Abdullah matkustaa Davosista kaimansa hautajaisiin.

Niin ikään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kerrottiin keskeyttävän Afrikan-kiertomatkansa osallistuakseen saudikuninkaan hautajaisiin. Myös Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif lensi Riadiin osallistuakseen hautajaisiin.

Myös Ranskan presidentin Francois Hollanden kerrottiin matkustavan Saudi-Arabiaan esittämään surunvalittelunsa kuninkaan kuoleman johdosta, mutta matkan tarkkaa ajankohtaa ei vielä kerrottu.

Irankin pahoitteli poismenoa

Muun muassa Iran kertoi esittäneensä surunvalittelunsa Saudi-Arabialle. Iranin mukaan ulkoministeri Mohammad Javad Zarif matkustaa edustamaan maata Abdullahin hautajaisiin. 

Surunvalittelu herätti huomiota, sillä Iran on Lähi-idän suurin shiiavaltio, kun taas Saudi-Arabialla on vastaava rooli sunnimuslimien keskuudessa.

Iran ja Saudi-Arabia ovat olleet viime vastakkaisilla linjoilla muun muassa Syyrian sisällissodan suhteen. Iran on tukenut presidentti Bashar al-Assadia, kun taas Saudi-Arabia on tukenut häntä vastustavia sunnikapinallisia.

Myös öljyn hintakehitys on kiristänyt maiden välejä, sillä Saudi-Arabiasta poiketen Iran haluaisi öljyntuottajamaiden järjestön Opecin supistavan öljyntuotantoa sen maailmanmarkkinahinnan nostamiseksi.

Myös Israelin ex-presidentti Shimon Peres pahoitteli Abdullahin poismenoa. Peresin mukaan kuninkaan kuolema on "todellinen menetys rauhalle Lähi-idässä". Peres kiitteli erityisesti Abdullahin vuonna 2002 esittämää rauhanaloitetta.

Presidentti Barack Obama kiitteli Abdullahin roolia Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian läheisissä suhteissa. Obaman mukaan heidän välillään vallitsi aito ja lämmin ystävyys.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty puolestaan muistutti, että Abdullahin kuolema ei saisi jättää varjoonsa Saudi-Arabian surkeaa ihmisoikeustilannetta.

Amnesty viittasi erityisesti laajaa kansainvälistä huomiota saaneeseen bloggari Raef Badawin vankeus- ja ruoskintatuomioon. Liberaalin nettiblogin perustanut Bawadi tuomittiin islamin loukkaamisesta kymmeneksi vuodeksi vankilaan ja saamaan tuhat ruoskaniskua.

Lue myös:

    Uusimmat