Mainos

Saudi-Arabian kuningas haudataan jo tänään: Uusi kuningas toivoo yhtenäisyyttä muslimimaailmaan

Saudi-Arabian uusi kuningas Salman peräänkuuluttaa muslimi- ja arabimaiden välille yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta.

Salman sanoi pitämässään puheessa, että aikoo jatkaa edeltäjänsä Abdullahin viitoittamalla linjalla.

Abdullah haudataan myöhemmin tänään Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa muslimien perjantairukousten jälkeen. Useiden islamilaisten maiden valtionjohtajien on kerrottu matkustavan viime yönä kuolleen kuninkaan hautajaisiin.

Monet Maailman talousfoorumin kokoukseen Davosissa osallistuneet islamilaiset vaikuttajat ovat keskeyttäneet Sveitsin-vierailunsa Abdullahin hautajaisten takia. Esimerkiksi Jordanian kuningas Abdullah matkustaa Davosista kaimansa hautajaisiin.

Niin ikään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kerrottiin keskeyttävän Afrikan-kiertomatkansa osallistuakseen saudikuninkaan hautajaisiin. Myös Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif lensi Riadiin osallistuakseen hautajaisiin.

Myös Ranskan presidentin Francois Hollanden kerrottiin matkustavan Saudi-Arabiaan esittämään surunvalittelunsa kuninkaan kuoleman johdosta, mutta matkan tarkkaa ajankohtaa ei vielä kerrottu.

Irankin pahoitteli poismenoa

Muun muassa Iran kertoi esittäneensä surunvalittelunsa Saudi-Arabialle. Iranin mukaan ulkoministeri Mohammad Javad Zarif matkustaa edustamaan maata Abdullahin hautajaisiin. 

Surunvalittelu herätti huomiota, sillä Iran on Lähi-idän suurin shiiavaltio, kun taas Saudi-Arabialla on vastaava rooli sunnimuslimien keskuudessa.

Iran ja Saudi-Arabia ovat olleet viime vastakkaisilla linjoilla muun muassa Syyrian sisällissodan suhteen. Iran on tukenut presidentti Bashar al-Assadia, kun taas Saudi-Arabia on tukenut häntä vastustavia sunnikapinallisia.

Myös öljyn hintakehitys on kiristänyt maiden välejä, sillä Saudi-Arabiasta poiketen Iran haluaisi öljyntuottajamaiden järjestön Opecin supistavan öljyntuotantoa sen maailmanmarkkinahinnan nostamiseksi.

Myös Israelin ex-presidentti Shimon Peres pahoitteli Abdullahin poismenoa. Peresin mukaan kuninkaan kuolema on "todellinen menetys rauhalle Lähi-idässä". Peres kiitteli erityisesti Abdullahin vuonna 2002 esittämää rauhanaloitetta.

Presidentti Barack Obama kiitteli Abdullahin roolia Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian läheisissä suhteissa. Obaman mukaan heidän välillään vallitsi aito ja lämmin ystävyys.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty puolestaan muistutti, että Abdullahin kuolema ei saisi jättää varjoonsa Saudi-Arabian surkeaa ihmisoikeustilannetta.

Amnesty viittasi erityisesti laajaa kansainvälistä huomiota saaneeseen bloggari Raef Badawin vankeus- ja ruoskintatuomioon. Liberaalin nettiblogin perustanut Bawadi tuomittiin islamin loukkaamisesta kymmeneksi vuodeksi vankilaan ja saamaan tuhat ruoskaniskua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.