Mainos

Saudi-Arabia jätti jäähyväiset kuningas Fahdille

Ulkomaisia arvovieraita on jo alkanut saapua Riadiin osallistuakseen hautajaisten jälkeen pidettävään muistotilaisuuteen.

Saudi-Arabian eilen kuollut entinen kuningas Fahd on laskettu haudan lepoon perinteisen yksinkertaisin menoin maan pääkaupungissa Riadissa.

Ennen hautaanlaskua uusi kuningas Abdullah johti rukouksia imaami Turki bin Abdullahin moskeijassa. Punavalkeiden huivien meri täytti Riadin päämoskeijan lyhyessä ja koruttomassa tilaisuudessa, jossa rukoiltiin kuolleen muistoksi. Tilaisuuteen osallistui saudien kuningasperheen miesjäsenten lisäksi arabimaiden johtajia.

Surijat kantoivat sitten Fahdin ruskeaan kaapuun kiedotun ruumiin ambulanssiin, joka kuljetti edesmenneen kuninkaan al-Odin yleiselle hautausmaalle. Saudi-Arabiassa noudatetaan vanhoillisia hautajaismenoja, joiden mukaan kuningaskin sai viimeiseksi leposijakseen yksinkertaisen ja merkitsemättömän haudan.

- Hänen haudastaan tulee samanlainen kuin kaikkien muslimien haudoista. Hänen ja muiden muslimien välillä ei ole mitään eroa, sanoi Saudi-Arabian korkea-arvoisin uskonoppinut, suurmufti sheikki Abdulaziz bin Abdullah al-Sheikh.

Maan uskonsuunnan wahhabilaisuuden mukaan haudalla vierailua pidetään epäjumalanpalvontana. Uskon määräyksiä noudattaen maassa ei myöskään julistettu erillistä suruaikaa, ja kaupat sekä liikkeet olivat tänään avoinna aivan normaalisti. Saudi-Arabian lippuja ei laskettu puolitankoon, koska niissä on katkelma muslimien uskontunnustuksesta, ja lipun laskeminen olisi pyhäinhäväistys.

Muistotilaisuudessa arvovieraita

Ulkomaisia arvovieraita saapui paikalle osallistuakseen hautajaisten jälkeen pidettävään muistotilaisuuteen riadilaisessa moskeijassa. Tilaisuuteen osallistuivat muiden muassa Ranskan presidentti Jacques Chirac, kruununprinssi Charles Britanniasta, Japanin kruununprinssi Naruhito ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sekä muiden arabimaiden johtajia.

Fahd oli myös tavallisten saudien rakastama johtaja. Monet osallistuivat hänen hautajaissaattoonsa jättääkseen jäähyväisensä kuninkaalleen.

- Olen hyvin surullinen. En ole nukkunut siitä saakka kun kuulin uutiset. Hän ei ollut kuka tahansa normaali ihminen, hän oli historiallinen hahmo, sanoi 23-vuotias Abdul Muhsin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.