Mainos

Satupäivä haastaa joulun stressaamat

Joulu on stressaavaa aikaa – myös lapsille.

Tänään vietettävä satupäivä haastaakin suomalaiset luomaan toisilleen rauhallisen ja elävän satuhetken keskellä joulukiireitä. Satupäivänä luetaan satuja muun muassa teattereissa, museoissa ja kirjastoissa.

Näyttelijä Sinikka Sokka on Satupäivän suojelija. Toinen suojelijoista on näyttelijä Seela Sella. (Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva.)

Näyttelijä Sinikka Sokka, joka toimii toisena satupäivän suojelijoista, harmittelee lasten jouluahdistusta.

– Jopa sellaiselle rauhoittumisen juhlalle kuin joululle luodaan paineita, ja lapset ovat niissä yhä useammin sijaiskärsijöinä.

Sokka toteaa, että niin lasten kuin aikuistenkin pitäisi muistaa hidastaa tahtia, jos se tuntuu kiihtyvän liian kovaksi. Hän on itse opetellut taidon pakon sanelemana työkiireiden vuoksi.

– Ja sehän on nykyään muotiakin! Sanon välillä itselleni, että hidasta, ei ole kiire nyt, ota vähän aikaa itsellesi, poistu edellisestä jutusta ja siirry seuraavaan kaikessa rauhassa.

Käsityötuntien satutyttö

TV1:n rakastettu Grimmin satujen lukija löysi itse sadut jo pienenä. Satuja luettiin kotona ja koulussa. Siellä Sokka pääsi kertojaksi jo varhain.

– Olin koulussa aivan surkea käsitöissä ja kysyin opettajalta, voisiko äiti tehdä minun lapaseni peukalon kotona ja saisinko itse lukea satuja muille ja viihdyttää heitä. Minulla oli niin kauhean fiksu opettaja, että hän antoi minun lukea. Enkä ole kauheasti kärsinyt siitä, että en osaa tehdä hirmu hyvin peukaloa enkä kantapäätä.

Aikuinenkin kaipaa fiktiota

Yhtä lailla kuin lapset rakastavat satuja, myös aikuisilla on tarve uppoutua välillä kuvitelmiin, saippuasarjoihin ja toisten keksimiin seikkailuihin.

Sokka pitää sitä mielen avaamisena.

– Se on jopa mielenterveyden hoitamista. Toivon, että ihmiset hakeutuisivat vielä enemmän elävän sadun, kokemuksen ja teatterin piiriin. Se on paljon täyteläisempi, akustisempi ja kolmiulotteisempi kuin tv:n sähköinen ja litteä kokemus. Eli leikitään välillä hetki, että ollaan jossain muualla, vaikka ollaankin vain tässä.

Satua hallintoneuvostoihin!

Sinikka Sokka haluaisi nähdä satuja enemmän paitsi niiden perinteisissä ympäristöissä myös esimerkiksi lounastauoilla ja työpaikoilla.

– Toivoisin, että vähän rikottaisiin vanhoja kaavoja ja satu nähtäisiin sellaisessakin maailmassa, missä sitä ei ole ennen nähty. Olisi hirveän hauska, jos vaikka eduskunnan täysistunto tai Nokian hallintoneuvoston kokous alkaisi sadulla. Satu pitäisi saada myös harmaitten ja mustien pukujen ja kauluspaitojen aamupalavereihin.

Lue lisää Satupäivästä ja bongaa Satupäivän tapahtumat tästä.

Sinikka Sokka luki sadun aamutuimaan.

Haastattelussa myös Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Matti A. Holopainen (Huomenta Suomi 10.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.