Mainos

Satunnainenkin humalajuominen vaarantaa terveyden

Alkoholia paljon kerralla juovilla on tavallista suurempi riski kuolla ja sairastua sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen. Heillä on myös yleisemmin masennusoireita kuin muilla.

Lääketieteen lisensiaatti Laura Sundell osoittaa tutkimuksessaan, että myös satunnainen juopottelu on haitallista terveydelle, ei pelkästään pitkään jatkunut runsas käyttö.

Tutkimuksessa runsaan kertakulutuksen raja oli verrattain alhaalla. Miehillä se on kuusi ja naisilla neljä alkoholiannosta yhtä juomakertaa kohti.

Sundell vertasi väitöstyössään näitä runsaasti kerralla juovia niihin, jotka tyytyivät ottaessaan vähempään. Analyyseissä otettiin huomioon myös pitkän aikavälin alkoholin kokonaiskulutus sekä muut sydänsairauksien ja masennuksen riskitekijät.

- Sepelvaltimotautikuolemien riski on lähes kaksinkertainen, tutkija kertoo.

Humalajuojien suurentunut riski liittyy todennäköisesti verenpaineen nousuun, veren rasvojen ja hyytymistekijöiden epäedulliseen muutokseen sekä alttiuteen saada vakavia rytmihäiriöitä. Lisääntynyt masennusoireilu lienee taas seurausta aivojen välittäjäainepitoisuuksien heittelyistä. Kuvioon kuuluvat myös sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat.

Tutkitut eivät olleet suurkuluttajia

Alkoholiperäisiin sairauksiin ja myrkytyksiin kuolee kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin 20 vuotta sitten. Työikäisillä alkoholikuolemia on jo selvästi enemmän kuin sepelvaltimotautikuolemia.

Tilastokeskuksen mukaan alkoholiperäisiin sairauksiin ja myrkytyksiin kuoli toissa vuonna 1 775 työikäistä suomalaista. Kaikkiaan työikäisiä kuoli toissa vuonna 10 864.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa oli aineistona Finriski-väestötutkimusaineistoja vuosilta 1987, 1992 ja 1997. Mukana oli 26 000 suomalaista 25-64-vuotiasta miestä ja naista.

- Tässä ei tutkittu alkoholisteja eikä suurkuluttajia vaan normaaliväestöä. Aivan tavallisella illallisella voi kulua kuusi annosta hyvinkin helposti, ja se on jo selvä riski terveydelle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.