Mainos

Satunäytelmä on armeijan uusi ase

Puolustusvoimat aloitti tänään uudenlaisen maanpuolustuskoulutuksen: kohderyhmänä ovat peruskoulujen ala-asteiden oppilaat ja menetelmänä satunäytelmä. Uskomatonta mutta totta. Ja hauskaa.

Kaartin soittokunta esitti maailman kantaesityksen Kenraali Bassosta tänään Käpylän ja Itä-Pakilan koululaisille.

Hylätystä joulukuusesta yhden tähtensä saanut kenraali Basso, kapteeni Timo Forsström on säveltänyt näytelmän ja esittää myös nimiroolia. Ainoa ulkopuolinen näyttelijä on Eeva Putro, tottelematon villikkotyttö, joka armeijaan tutustuttuaan innostuu siitä. Juuri tätä Puolustusvoimat toivoo tietysti kaikkien katsojien tekevän.

Forsström sanoo suoraan, että tarkoitus on lisätä maanpuolustustahtoa.

Ainakin Itä-Pakilan ala-asteen oppilaat olivat intoa täynnä. Aselajit olivat selvillä, vaikka kutsuntoihin tällä yleisöllä on yli kymmenen vuotta.

Solakallion erityiskoulun oppilaat taitavat vapautua asevelvollisuudesta, mutta Puolustusvoimat haluaa tarjota musiikin iloa ja rauhantahtoa tasapuolisesti kaikille.

- Vauhdikkaaseen laulunäytelmään on upotettu hyviä arvoja, sanoo Puolustusvoimien ylikapellimestari, ev.luutnantti Elias Seppälä.

Armeijan korkea-arvoisinpana musiikkimiehenä hän on huolestunut peruskoulujen musiikkiopetuksesta, varsinkin klassisen musiikin harrastus on hiipunut viime vuosina kun muut, yhä vauhdikkaammat lajit kilpailevat lasten vapaa-ajasta.

Tällä viikolla kierretään muita pääkaupunkiseudun kouluja ja samaa näytelmää tulevat esittämään kaikki Suomen 12 soittokuntaa omilla alueillaan. Tavoitteena on, että näytelmä tavoittaa mahdollisimman monet peruskoululaiset. Tämä on ensimmäinen kerta kun Puolustusvoimat esittelee toimintaansa näin laajasti ala-asteilla. Lisäkustannuksia näytelmäkiertueet eivät Seppälän mukaan juurikaan tuota, vain ohjaaja Meri Nenoselta tilattu työ ja Kaartin alueella vieraileva näyttelijä.

Seppälä kertoo, että satunäytelmä on uusi haaste vakaaseen sotilasmusiikkiin tottuneille soittokunnille.

- Tässä joutuu heittäytymään ja hulluttelemaan, sanoo Seppälä.

Hyvin se ainakin kaartilaisilta sujui.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 17.1.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.