Saton arava-asunnoista maksettu ylihintaa

Valtion asuntorahaston johtokunnan mukaan Sato-Yhtymän vuosina 1996 ja 1997 tekemissä arava-vuokra-asuntojen kaupoissa kierrettiin lakia ja maksettiin 119,3 miljoonaa markkaa ylihintaa.

Ylihinta tullaan perimään takaisin valtiolle. Saton tytäryhtiöille ei anneta uusia lainavarauksia ennen kuin ylihinnan periminen on saatu ratkaistuksi.

Asuntorahaston ylijohtajan Teuvo Ijäksen mukaan kysymys on koko aravajärjestelmän uskottavuuden säilyttämisestä.
-Jos tällainen menettely hyväksyttäisiin, se merkitsisi, että koko Suomen arava-vuokra-asuntokanta eli 355000 asuntoa voisi vapautua lain tarkoituksen vastaisesti aravarajoituksista luovutushinnan osalta, sanoo Ijäs.

Valtion asuntorahasto perusti maaliskuussa työryhmän selvittämään Sato-Yhtymän yhteensä 6260 vuokra-asunnon kauppaa. Kaupassa käytettiin väliyhtiötä, ja asunnot olivat suurelta osin aravarajoitusten alaisia. Myyjinä olivat muun muassa suuret suomalaiset pörssiyhtiöt.

Asuntokauppaa selvitellyt työryhmä pyysi lausunnon kuudelta asiantuntijalta, joista neljä oli asuntorahaston asettamaa ja kaksi Saton asettamaa. Työryhmän muistio vastasi valtion edustajien näkemyksiä, mutta Saton edustajat työryhmässä jättivät muistiosta eriävän mielipiteen.

Valtiota työryhmässä edustaneiden jäsenten mukaan Saton menettelyllä oli pyritty kiertämään aravarajoituslakia. Rajoitukset kohdistuvat heidän mielestään myös suurimpaan osaan Saton omistusyhtiöjärjestelyn avulla vuonna 1996 ja 1997 hankkimista aravavuokra-asunnoista.

Asiantuntijoiden lausuntojen mukaan ylihintaa oli asunnoista maksettu yhteensä 119,3 miljoonaa markkaa. Järjestelyssä asunnot oli ensin siirretty erilliselle väliyhtiölle, jonka omistajina olivat asuntojen myyjät. Tämän jälkeen väliyhtiö myytiin Satolle, joka maksoi kauppahinnan omilla osakkeillaan. Johtokunnan mukaan aravarahoituslain mukainen luovutuskorvaus ei kuitenkaan ollut pohjana, kun Saton osakkeiden arvoa kaupassa määriteltiin.

Asuntorahaston johtokunta päätti tänään aloittaa toimenpiteet ylihinnan perimiseksi tämän väliyhtiön omistajilta. Johtokunta päätti myös, ettei Saton tytäryhtiöille anneta uusia lainavarauksia ennen kuin ylihintakysymys on saatu ratkaistua. Tarvittaessa asia käsitellään julkisoikeudellisen saatavan perimisenä lääninoikeudessa.


Lue myös:

    Uusimmat